Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hjälp oss få hit flyktingar"

De som kan, kan hjälpa oss att få nya ortsbor tycker byarådet.

Ramsjö vill ta emot invandrare för att fylla skolan med elever och behålla underlaget för service i bygden. Därför har ett förslag på tillgängliga bostäder presenterats för kommunen. Men det krävs mer än att hitta en bostad enligt kommunens Integrationsverksamhet och sin boendeort väljer individen själv.

Byarådet hänvisar till tidningen Härjedalens reportage med titeln "Flyktingar ger överskott i kassan" där Härjedalens kommun förra året fick cirka 17 miljoner kronor i stöd från Migrationsverket för asyl och flyktingmottagande.

I dagens tidning svarade Malin Ängerå, ordförande i utbildningsnämnden, att frågan är mer komplicerad än så. Det blir dyrt och svårhanterligt att förlägga utbildningar som Svenska för invandrare, SFI till Ramsjö.

– Det handlar det om ett helt paket som måste fungera, inte bara att hitta en bostad, säger Kenneth Forssell på kommunens Integrationsverksamhet.

I en skrivelse på torsdagen tackar byarådet Malin Ängerå och Kenneth Forsell för upplysning i LjP angående nysvenskar.

— Eftersom Forsell – Ängerå är så insatta i frågan, vädjar vi att ni söker en lösning liknande den i Hogdal – Lillhärdal – Hede, samt är oss behjälplig i våra problem i frågan skriver Lars-Göran Larsson för styrelsen för Ramsjö byaråd.