Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp den som satt något i halsen

Att sätta i halsen: Matbit har hamnat i luftstrupen i stället för matstrupen. Om någon vid måltid tar sig åt halsen och går mot toaletten: Följ efter! Om personen inte kan tala och inte får luft: Be någon ringa 112!

Annons

Apropå köttbit i halsen

Att sätta i halsen: Matbit har hamnat i luftstrupen i stället för matstrupen. Om någon vid måltid tar sig åt halsen och går mot toaletten: Följ efter!

Om personen inte kan tala och inte får luft: Be någon ringa 112!

Medan du:

1. Ställer dig bakom personen och lägger armarna under bröstkorgen.

2. Knyter ena handen och placerar tumsidan nedanför bröstbenet.

3. Griper tag i den knutna handen med den andra handen och trycker kraftigt inåt-uppåt. Då skapas en luftstöt som kan få hindret till exempel köttbiten att lossna. Ibland behövs flera stötar för att få upp det som hamnat i luftstrupen. Denna åtgärd kallas Heimlich-manöver och kan användas på vuxna.

Har utfört det på en person som satt i rullstol. Ställde mig bakom rullstolen, böjde mig ner lite och lade händerna så och tryckte till inåt-uppåt och hindret kom upp.

Ingrid

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel