Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp att bädda rent inget för kommunen

Hudiksvalls kommun går till kammarrätten för att slippa byta lakan.

Annons

Hudiksvalls kommun vill inte stå för lakansbyte i sängen hos en man med beviljad hemtjänstinsats. Den tjänsten kan han köpa privat, tycker kommunen, och vänder sig till kammarrätten för att slippa.

I november bestämde omsorgsnämnden att mannen inte skulle få hjälp med att bädda rent varannan vecka. Hudiksvallsbon har beviljad hemtjänst, och kommunen medger att mannen har behov att få hjälp med insatsen. Men renbäddningen kan han köpa privat, tyckte kommunen,

Mannen överklagade till förvaltningsrätten i Falun, som gav honom rätt. Man har alltid rätt att få en ansökan om hemtjänst prövad. Ska man väga in ekonomi får man göra det när man bestämmer hur mycket en brukare ska betala för insatsen, säger förvaltningsrätten.

Domen slår fast att mannen på grund av sitt hälsotillstånd har behov av renbäddning, och att kommunen är skyldig att se till att han får hjälp med detta. Hur ofta det ska göras får omsorgsnämnden besluta.

Kommunen håller fast vid att han ska ordna saken själv, och överklagar till kammarrätten.