Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälmen räddade Karins liv

En otäck ridolycka i tisdags kväll höll nästan på att kosta Karin Persson livet. Hästen hon red på skrämdes i sken och sprang rakt in i ett träd.

Karin Persson och hennes son Robert kom ridande på var sin häst längs en mindre grusväg i Belse, Kilafors. Plötsligt började hästarna bli oroliga och agera skrämt. De tog nervösa steg och efter några meter ville de springa iväg.

- Vi orkade inte hålla hästarna utan de sprang i väg i sken hem mot stallet, berättar Robert Persson.

Plötsligt sprang en stor älgtjur ut i vägen, mitt emellan de två hästarna, och den bakre hästen som reds av Karin tvingades väja ut i skogen för att inte kollidera med älgen.

Träden stod tätt och Karin fick ena benet i kläm mellan hästen och ett träd. Hela lårbenet krossades innan hon kastades av hästen och slog huvudet mot en sten.

- Hade hon inte haft hjälm på sig hade hon aldrig klarat smällen, säger Karins make, Sven-Erik Persson. Nu klarade hon sig med en rejäl svullnad på kinden.

Olyckan sågs av chauffören i en bakomvarande lastbil och han kunde snabbt kontakta ambulans. Karin fick åka i iltransport till Gävle sjukhus. Där befinner hon sig fortfarande medan läkarna försöker få ordning på benet som kom i kläm. Det är fortfarande oklart om hon kommer att få några bestående men av olyckan.

Ridsport är en av de värst utsatta sporterna och varje år registreras många olyckor där hästar är inblandade. Men enligt Ulf Wilken, ridskolekonsulent och ansvarig för säkerhetsfrågor på Svenska Ridsportförbundet, är det inget märkligt med det.

- Vi ska komma ihåg att det här är en av de sporter som har flest utövare. Ser man till antalet utövare av ridsport så är inte antalet olyckor anmärkningsvärt. Och en sådan här olycka, där en älg plötsligt springer ut framför hästen, kan man egentligen aldrig helt gardera sig emot, konstaterar Ulf Wilken.