Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittaut trycker på start

Hälso- och friskvårdsprojektet hittaut.nu får 94 000 kronor i bidrag för att ta fram kartor och placera ut checkpoints.

Inledningsvis är det Hudiksvalls tätort, Iggesund, Forsa och Näsviken som ska få så kallade checkpoints och sättas på en orienteringskarta.

– I och med att vi får det här bidraget kan vi sätta i gång, säger Andreas Davidsson, projektledare för Hittaut i Hudiksvall.

Arbetet med att bestämma var man ska placera checkpoints och hitta samarbetspartners pågår för fullt. Omkring 18 000 kartor ska tryckas upp och delas ut till alla som bor i respektive område i mitten av augusti. Extra kartor kommer att finnas för den som vill ha flera, för turister och skolklasser. Poängen är att alla ska kunna vara med.

– Checkpointsen tar man i den ordning man själv vill. Tanken med projektet är att man ska ge sig ut och upptäcka nya platser i sin närmiljö.

Kartorna är utformade som orienteringskartor, där man ser varje byggnad, höjdskillnader, stora stenar, små stigar och så vidare. Det gör det lätt att avgöra framkomligheten i terrängen. Varje checkpoint på kartan är också märkt med svårighetsgrad enligt samma system som slalombackar, det vill säga grönt för lätt, blått för mindre lätt, rött för svårare och svart för svårast. Man kan välja om man vill cykla, springa, gå, ta med barnvagnen eller åka rullstol, allt efter behag.

– Det här tilltalar en bred målgrupp och vi tänker att man kan ha det som familjeaktivitet. Vi har sett i andra städer som har provat att det snabbt blir en snackis på arbetsplatser. Det skapar gemenskap, säger Andreas Davidsson.

Gunnar Canslätt (KD), ordförande i social- och fritidsnämnden, är nöjd med beslutet att stötta projektet.

– Det här är ett jätteintressant projekt ur folkhälsoperspektiv, där vi vill vara med. Vi hoppas på ringar på vattnet-effekter med kartor över fler orter.

Fotnot: Projektet har planer för verksamhet under fem år. Det beviljade bidraget gäller första året, 2014.