Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittar du ett övergivet vilt djur? Så gör du

Om man skulle hitta ett övergivet vilt djur är det kanske svårt att veta vad som bör göras. Länsstyrelsen rekommenderar att man lämnar djuret i fred eller tar kontakt med polisen.

Förra veckan berättade vi om en övergiven älgkalv som räddades av Erik Brodén och hans familj utanför Eskilstuna. Efter samråd med Järvzoo transporterades kalven till djurparken i Järvsö.

– Älgkalven var utmärglad och orkade inte ens lyfta på huvudet, sade Erik Brodén och berättade att de kände sig tvungna att agera snabbt för att rädda den lilles liv.

Läs mer: Övergiven älgkalv räddades med musikprofilens turnébuss till Järvzoo

Om man hittar ett skadat eller övergivet vilt djur är det kanske inte är helt lätt att veta vad man ska göra.

– Helst ska man lämna djuret på platsen eller flytta det till en säkrare plats i närheten och hålla sig en bit därifrån och försöka hålla lite koll. Oftast är de inte övergivna, utan mamman brukar finnas i närheten men hon vågar sig inte fram om det är människor där, säger Sofia Ageheim, artskyddshandläggare på länsstyrelsen Gävleborg.

Se också: Här simmar den lilla älgkalven över vattnet – se naturfotografens film

Om situationen inte skulle lösa sig kan man höra av sig till polisen för att få information om hur man ska agera. Det är oftast jakträttshavaren, till exempel en enskild markägare eller en kommun, som har rätt till djuren och då kan polisen tala om vem som är ansvarig för det aktuella området.

– Polisen och länsstyrelsen kan också berätta om det finns någon viltrehabiliterare i närheten som till exempel Järvzoo eller Furuvik som kan kontaktas och ta hand om djuret.

Läs också: Tappra elever gav naturlektion till besökare i regnigt Hamra

Enligt Sofia Ageheim har vem som helst rätt att avliva djuret om det skulle vara svårt skadat, för att förkorta lidandet. En privatperson får inte ha hand om ett vilt djur längre än 48 timmar.

– Man ska helst inte ha hand om djuret någon längre tid eftersom det blir präglat av människor. Syftet ska ju vara att det ska komma ut i det fria igen.