Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hit men inte längre

Lissabonfördraget lever. Med en suck av lättnad kunde vi på lördagen konstatera att irländarna denna gång röstat ja till fördraget.
Dessutom med en överväldigande majoritet. Förhandsspekulationerna var att det skulle bli ett ja, men inte mer än ett knappt sådant. Nu visade det sig att två tredjedelar röstade för den här gången.

Irländarna har förstått att ensam inte är stark när finanskris och lågkonjunktur drar in över landet. Kostnaden för att än en gång proteströsta mot det politiska etablissemanget blev helt enkelt för stor, när det gick upp för irländarna att deras nej äventyrade jobben och ekonomin för såväl staten som den enskilde.

Resultatet visar också varför det inte är en särskilt bra idé att hålla folkomröstningar om den här sortens frågor. Att Sverige gjorde rätt som avgjorde frågan i den folkvalda riksdagen.

Framför allt betyder det positiva beskedet från Irland att Lissabonfördraget lever vidare. Ett nej från Irland hade dödat fördraget. Då hade EU hamnat i en väldigt svår identitetskris, och vi hade fått en helt annan debatt framför oss.

Nu slipper vi förhoppningsvis den debatten och kan i stället koncentrera krafterna på att diskutera hur EU ska utvecklas och förnyas. Centerpartiets valslogan inför valet till Europaparlamentet 2004, "Smalare men vassare", är fortfarande en inriktning som borde vara gällande. Men som tyvärr i alltför stor utsträckning inte tillämpas.

Men än är det tyvärr allt för tidigt att börja planera för formerna för det nya fördraget. Det mesta fokuset har legat på folkomröstningen på Irland, men ytterligare två EU-länder har ännu inte ratificerat fördraget. Polens president Lech Kacinsky har förvisso lovat att skriva under om irländarna röstade ja, och därmed bör själva undertecknandet bara vara en formalitet.

Större är motståndet i Tjeckien. Fördraget har förvisso godkänts i det tjeckiska parlamentets båda kamrar, men det förhindrar inte president Vaclav Klaus från att göra allt vad han kan för att slippa skriva under dokumentet. Nu har Klaus lyckats få ett par lojala senatorer att skicka fördraget tillbaka till den tjeckiska författningsdomstolen, som alltså redan godkänt det en gång.

Klaus förhoppning är i första hand att författningsdomstolen den här gången ska underkänna fördraget, så att han slipper att skriva under. Och i andra hand kommer han att försöka fördröja ett undertecknande till våren, så att Tories hinner komma till makten i Storbritannien och utlysa en folkomröstning även där. Med stor risk för ett nej.

Förhoppningsvis blir det inte så. Utan Lissabonfördraget kommer att undertecknas och Sverige kommer som ordförandeland att få leda arbetet med att få alla nya delar på plats.

Däremot så tyder allt på att vi under väldigt lång tid kommer att få leva med detta fördrag. Möjligen med någon smärre justering.

Att fördjupa samarbetet ytterligare verkar i dagsläget väldigt avlägset. Hit men inte längre.