Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt vingslag på flygfesten

/
  • Helgens flygfest bjöd på ett historiskt vingslag när piloten Mikael Carlson flög sin Blériot XI över Bollnäs – exakt 100 år efter att hälsingarna fick se ett flygplan över Bollnäs för allra första gången.
  • Många nyfikna kom till Bollnäs flygklubbs flygfält på Heden för att uppleva flyghistoria. För exakt 100 år sedan flögs en Blériot XI över Bollnäs och i helgen fick publiken återuppleva bragden när flygfantasten Mikael Carlson från Skåne flög sin Blériot XI.
  • Malin Ekberg är en av fyra medlemmar i Skybirds som bjöd på en häftig uppvisning i formationsflygning.
  • Skybirds är sju fyra kvinnliga flygfantaster som ägnar sig åt formationsflygning. I helgen visade fyra av medlemmarna sina kunskaper när flyget i Bollnäs firade 100 år.
  • Flygklubben hade en digert program och många passade på att föreviga flygplanen på bild.

För exakt 100 år sedan fick hälsingarna se ett flygplan över Bollnäs för allra första gången. I helgen upprepades historien då samma flygplansmodell, en Blériot XI, flögs över Bollnäs.

Annons

För 100 år sedan tog sig tusentals människor till Brattbacken på Ren i Bollnäs för att beskåda något de aldrig tidigare sett, ett modernt aeroplan i sitt rätta element.

Det var flygare Hugo Sundstedt som var i Bollnäs i två dagar för att ge flyguppvisningar med flygplanet Blériot XI av 1910-årsmodell.

Flygfesten blev en stor händelse för hälsingarna och nu i helgen ville Bollnäs flygklubb uppmärksamma 100-årsjubileet med en flygfest och låta samma flygplansmodell återigen flyga över Bollnäs.

När Mikael Carlson startade sin Blériot XI vid flygfältet på Heden fick publiken uppleva ett historiskt vingslag.

- Det är svårt att beskriva känslan, men det är precis på dagen 100 år sedan en Blériot flögs i Bollnäs och nu får vi också uppleva det. Solen är framme, det är vindstilla och människor står här och tittar. Det är mäktigt, sade Hans Dunder, ordförande i Bollnäs flygklubb.

Mikael Carlson hade till dagen klätt sig i tidstypiska kläder från 1910-talet med en skinnmössa på huvudet. Han fick hjälp att rulla ut sin Blériot på flygfältet och veva igång propellern.

- Vädret måste vara perfekt. Att flyga en Blériot är ingen njutbar känsla, det är en historisk känsla. Det är inte som en modern maskin som flyger sig självt utan man måste jobba med den hela tiden. Men det är också en del utav utmaningen. Jag brukar ha ricinolja i ansiktet efter en flygning, sade Mikael Carlson.

Flygplanet Blériot XI är från flygets barndom och det finns bara ett fåtal flygplan kvar som förvaras på olika museum. Därför är Mikael Carlsons samling med två Blériot XI unik, de är de enda två i hela världen som är i flygbart skick och fortfarande används till flygning.

- Jag har haft ren tur som kommit över två Blériot. De har jag rustat och renoverat med en varsam hand. Det är alltid lika roligt att flyga dem inför folk som uppskattar flyghistoria, sade Mikael Carlson.

Flygets 100-åriga historia uppmärksammades också med att visa olika flygplan genom tiderna. Många flögs över Bollnäs och några ur publiken passade på att ta en provtur. Fyra medlemmar i Skybirds bjöd på formationsflygning över Bollnäs. Även modellflygsfantasterna visade upp sina flygplan.

Annons