Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt lågt stöd för Centerpartiet

För Centerpartiet var partisympatiundersökningen som publicerades en väntad, men för den delen ingen rolig läsning. Statistiska centralbyrån, SCB, genomför sin undersökning två gånger om året – en i maj och en i november – och är genom sitt stora urval den mest omfattande och trovärdiga bland alla de olika opinionsundersökningarna om inställningen hos den svenska väljarkåren.

Annons

I årets maj-mätning är Centerpartiets stöd nere i 4,5 procent. Därmed har partiet på fyra år gått från en position som riksdagens tredje största till att i den här mätningen dela platsen som näst minsta riksdagsparti med Vänsterpartiet. Endast Kristdemokraterna med 3,8 procent, har ett för tillfället ett lägre stöd i väljarkåren.

Faktum är att det här är en tangering av det sämsta stöd som Centerpartiet någonsin har fått i en SCB-mätning. Senast stödet var så lågt var i november-mätningen 1999.

Då var Lennart Daléus partiledare och hade efter det dåliga valet 1998 initierat en ordentlig förnyelse av partiet. Ändå lyfte det inte mycket i opinionen och till slut så tvingades han bort från partiledarposten.

När TT frågar partisekreteraren Michael Arthursson kraven på att Maud Olofsson bör avgå som partiledare svarar han att det är naturligt med en debatt om ledarskapet när det går dåligt, men säger också något överraskande att han anser det vara "förvånansvärt få ledande centerpartister som har uttalat sig väldigt kritiskt". Och att han därför inte ser någon stor rörelse i en sådan riktning.

Det är möjligt att det är en aning klumpigt uttryckt. Men i princip är det en signal till centerpartisterna att om du är tyst så är du nöjd. Att hävda att partiledarfrågan ska skötas internt, och att man därför väljer att tiga offentligt, är alltså inte längre gångbart.

Mer läsning

Annons