Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiska kartor i fokus

/
  • Överlantmästare Bengt-Olof Käck konstaterar att kartorna i datorn kan berätta bygdens historia. Det är viktigt att veta vad som har hänt i en bygd, säger han och tar som exempel laga skifte i 1850-talets Sverige då nutidens Sverige danades när jordegendomar flyttades ut från byarna och blev sammanhängande.
  • En karta över Västanåområdet mot Nordanå i Alfta 1903.
  • Intresset för de historiska kartorna är stort. Alfta hembygdshus var välbesökt när hembygdsföreningen och Studieförbundet Vuxenskolan bjöd in till föreläsning.
  • Så här såg Alfta kyrkby ut 1779.
  • En karta över Långhed från år 1885.

Häromkvällen berättade överlantmästare Bengt-Olof Käck om historiska kartor vid en samling i Alfta hembygdshus. Intresset för dessa kartor är stort. Därför planeras en studiecirkel i ämnet i Alfta och föreläsningen är ett slags upptakt till den. Hembygdshuset var också välbesökt.

Annons

Huvudbudskapet denna kväll var att Lantmäteriet (tidigare Lantmäteriverket) har lagt ut sina historiska kartor fram till 1928 på nätet och där finns de tillgängliga gratis för allmänheten. Den som är intresserad går in på Lantmäteriets hemsida, klickar vidare på historiska kartor och sedan måste man göra en nedladdning för att komma åt kartskatten.

– Detta är oerhört värdefullt för till exempel släktforskare och hembygdsforskare. Jag vill lära ut hur man själv kan hantera det på sin dator. Det krävs att man har en bra nätkapacitet. Lantmäteriet har lagt ner ett oerhört arbete på att digitalsera kartorna. Lantmäteriet använder själv de här kartorna dagligen, säger Bengt-Olof Käck som numera är pensionerad och bor i Nordmaling.

Läs mer om samlingen i Alfta hembygdshus i torsdagens (31/3) Ljusnan.

Annons