Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiska kartor i fokus

Häromkvällen berättade överlantmästare Bengt-Olof Käck om historiska kartor vid en samling i Alfta hembygdshus. Intresset för dessa kartor är stort. Därför planeras en studiecirkel i ämnet i Alfta och föreläsningen är ett slags upptakt till den. Hembygdshuset var också välbesökt.

Huvudbudskapet denna kväll var att Lantmäteriet (tidigare Lantmäteriverket) har lagt ut sina historiska kartor fram till 1928 på nätet och där finns de tillgängliga gratis för allmänheten. Den som är intresserad går in på Lantmäteriets hemsida, klickar vidare på historiska kartor och sedan måste man göra en nedladdning för att komma åt kartskatten.

– Detta är oerhört värdefullt för till exempel släktforskare och hembygdsforskare. Jag vill lära ut hur man själv kan hantera det på sin dator. Det krävs att man har en bra nätkapacitet. Lantmäteriet har lagt ner ett oerhört arbete på att digitalsera kartorna. Lantmäteriet använder själv de här kartorna dagligen, säger Bengt-Olof Käck som numera är pensionerad och bor i Nordmaling.

Läs mer om samlingen i Alfta hembygdshus i torsdagens (31/3) Ljusnan.