Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiska hus förfaller

Den så kallade Repslagargården i stadsdelen Öster är vanvårdad och förfallen. Fastigheterna ägs av privatpersoner men det borde ligga i kommunens ansvar att bevara byggnadernas historiska värde. Det tycker en privatperson som anmält saken till kommunen.

Annons

Bakom anmälan står Hjördis Östlund, som själv ägt ett hus i det aktuella kvarteret en gång i tiden. Hon tycker att kommunen i samråd med fastighetsägaren ska rusta upp innergården och gårdshusens fasader och att det nuvarande förfallet rimmar illa med kommunens vision av Söderhamn som en skärgårds- och turistkommun.

På 1800-talet användes gården som bostad åt repslagare och rådman Westman.

- Tack vare ideella krafter har vi fått det förnämliga museet Fiskare-bostaden, men det vore väl intressant för besökare att se hur pamparna bodde också, säger Hjördis Östlund.

Hon vill även att det uppförs en informationsskylt där turister och andra stadsvandrare kan ta del av kvarterets historia.

Enligt den tillträdda stadsarkitekten Ylva Larsson är Hjördis Östlunds anmälan så färsk att kommunen inte hunnit utse någon ansvarig tjänsteman för ärendet.

- Jag kan inte uttala mig närmre om saken just nu men det är klart att Öster är värdefullt och att det ligger i allas vårt ansvar att sköta om det, säger Ylva Larsson.