Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiska fynd hittade vid utgrävning

Resultatet från utgrävningarna i Kårböle skans, som genomfördes i två etapper under 2013, har nu börjat klarna.

Kårböle skans utgjorde under 1600-talet en viktig gränspost och försvarsskans för rikets försvar västerut mot Norge, där Härjedalen och Jämtland ingick. Skansens historia är relativt väldokumenterad i olika skrifter, medan däremot livet och förhållandena på skansen inte är lika väldokumenterade.

Utgrävningarna, som genomfördes av personal från Länsmuseet tillsammans med medlemmar ur Kårböle byalag, och Föne fornminnesförening, koncentrerades till en av de 76 bostäder för soldater som fanns inom skansen samt ett avsnitt av den jordvall som inringade skansen.

Bostäderna var mycket enkla, där en grop grävts ut i marken och sedan täckts med ett trätak. Bostäderna hade en yta på omkring åtta kvadratmeter vardera.

I soldatbostaden påträffades i etapp 1 flera kopparmynt, varav ett var daterat 1655. Dessutom påträffades en muskötkula, en kultång, brända och obrända djurben, järnfragment av olika slag, spik och skaftet till en kritpipa.

Av benfynden dras slutsatsen att kosthållningen till stor del utgjordes av kött från ko och gris, men även från mindre djur som spädgris och en fågel.

Soldatbostadens konstruktion har genomgått minst en ombyggnadsfas, då ett nytt lager sand lagts över golvet och att en tröskel anlagts, förmodligen för att göra uppgången vid dörren mot vallen mer stabil.

Till en början har bostaden haft en enklar härd mitt på golvet. den har senare ersatts med ett spisröse, vilket undersöktes närmare under den andra etappen.

Spisrösets övre del var lagd som en stenkupol, där troligen en stång för att hänga upp kokkärl. Spisröset tillkom sannolikt de sista åren skansen var i bruk. Den övergavs för gott 1679 efter freden med Danmark.

Utgrävningen av den jordvall som omger befästningsanläggningen visade att den hade en stomme av två varv med längsgående timmerstockar, som vilade på en stenpackning för att ge stadga åt timret. Troligen har de två timmervarven till en början använts av soldaterna för att stå på. Senare har den byggt på med en jordvall och förstärkts med en pallisad på utsidan.

Analys av fynden pågår, bland annat återstår en del dateringar av fynd, och en mer utförlig rapport väntas senare i år.

– Det skulle vara intressant att få fortsätta utgrävningarna i skansen, men då krävs att det tillskjuts pengar. De har vi inte i dag, säger Katarina Eriksson vid Länsmuseet, en av dem som ansvarat för utgrävningarna i Kårböle.