Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk tillbakablick på fiskaremuseum i Söderhamn

För omkring hundra år sedan kunde fyra personer sova på bredden i en kökssoffa. Under Österdagarna kliver vi in i historien om våra senaste förfäder.

I Fiskaremuseet Gäddan visar ljusgula tapeter med röda småblommor, en vedspis och en röd kökssoffa vid ett fönster hur fiskarfamiljer bodde här för över hundra år sedan.

Läs mer: Det här händer i juli och augusti – din guide till Sommarhälsingland

Den tolfte till fjortonde juli pågår Österdagarna, som drivs av Söderhamns Kust- och Skärgårdsförening, som har Fiskaremuseet Gäddan.

Som vanligt kan man följa med på stadsvandringen till Kapten Wessman och se hur husmor stickar sockar och kalsonger för att familjen ska klara vinterkylan. Under onsdagen hålls för första gången ett kvällspass, så att även de som arbetar kan följa med.

Läs mer: Populär vandring i historisk anda

Läs mer: Gamla traditioner på Österdagarna

Det är tack vare den gamla kaptenen som Fiskaremuseet finns idag.

– Han var en av fyra som överlevde när hans skepp förliste en gång i tiden. Kaptenen ska ju vara den sista som lämnar skutan, så därför kände han sig moraliskt skyldig att starta en fond. Det är ur den fonden vi har fått pengar för att köpa huset, säger Astrid Forsberg.

Nytt för i år är en fotoutställning som jämför hur kommunens fiskelägen såg ut i början av nittonhundratalet med idag. Dessutom ställer konstnären Conny Herneryd från Jämtland ut akvarellmålningar av landskap och skärgård.

Fiskaremuseet hade inte dugit åt Kapten Wessman att bo i. Han bodde i ett större, finare hus en bit upp på Storgatan. I samma hus som Lars Lodmark bor idag.

– Det känns kul att spela Wessman. Det blir lite personligt i och med att jag bor i hans hus, säger Lars Lodmark.

Här bodde senast en smedfamilj som arbetade i hamnen. En bild av sonen som bodde kvar här längst står på byrån i köket. Hans syster Rut Nilsson lever än och brukar komma till Fiskaremuseet under Österdagarna.

– Hon har berättat att en precis likadan, röd kökssoffa stod i köket när hon växte upp här. De sov fyra barn på bredden i den. Och om vintrarna tävlade de om att lägga sig först, för att slippa sova nära det kalla fönstret, säger Barbro Olsson.