Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historien upprepar sig

Pytogoras tillskrivs äran att ha upptäckt Pytagoras sats.

Han blev så till sig att han offrade 100 oxar till gudarna.

Samtidigt i Grekland, i den grekiska historien, var det växande rikedom hos vissa styrande klasser, och en tilltagande fattigdom och nöd bland de obemedlade. De styrande klasserna grundade alltmer sin materiella välfärd på slavarbete, vilket gav dem tid att odla konst och vetenskap, men som även gjorde dem obenägna för praktiskt arbete.

Man såg ned på det arbete som utfördes av slavar och hantverkare, och flydde alla bekymmer genom att ägna sig åt studier i filosofi och etik. I dagens samhälle är det likadant anser jag. Datorer och teniken har tagit över, och det rena hantverket är åsidosatt.

Detta tror jag kommer att straffa oss är jag övertygad om. Hur många kan exempelvis helsula ett par skor? Hur många av dagens ungdom kan tillverka ett fisknät, bara för att nämna ett par exempel.

Hur många kan göra upp eld i skog och mark om man saknar tändstickor?

Rolf Samuelsson

Alfta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel