Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historieintresserad samlare fyller år

Hans intresse för Delsbo startade när han blev hotellchef för Dellenborg. Sedan dess har Kjell Grönberg inte kunnat sluta lära sig mer om bygden.
– Delsbo har så kolossalt mycket att komma med, säger han.

Efter att ha arbetat som bland annat polis, socialassistent, brevbärare och bokhandlare blev Kjell Grönberg ombudsman åt De handikappades riksförbund (DHR). Där engagerade han sig bland annat i kampanjen "gör alla färdmedel allmänna" och arbetade för att göra bussar och tåg mer handikappanpassade.

– Det var en väldigt intressant tid. Jag flängde omkring kors och tvärs som en geting och var med och arrangerade möten, säger han.

När det skedde förändringar inom föreningen ville Kjell inte vara kvar som ombudsman utan sökte i stället jobbet som hotellchef på det DHR-ägda Dellenborg.

– Det var en stor fördel att jag kände till rörelsen, men vi märkte snabbt att det inte gick att driva ett hotell med bara medlemmar. Vi riktade i stället in oss på att vara som ett vanligt hotell.

Det var under tiden på Dellenborg som Kjells intresse för bygdens historia väcktes. Han engagerade sig och började läsa på för att kunna berätta anekdoter för gästerna som besökte hotellet.

– Jag kommer från Ockelbo och på sätt och vis är Ockelbo och Delsbo ganska lika. Skillnaden är att Ockelbo har väldigt lite att skryta med och att Delsbo har kolossalt mycket att komma med i form av intressanta personligheter och historier.

Som exempel nämner han Samuel Ödman som tillbringade 40 år i en säng samt "Kniven" Per Mathias Johansson som mördade tre personer, dömdes till avrättning och sedan benådades.

– Fördelen med mig är att om jag hör något nytt om en person så skriver jag ner det på lappar för att inte glömma bort det. Sedan läser jag mig till det hela. Därför tror jag att jag kan bygdens historia riktigt bra. Det går inte bara att prata och sedan glömma bort, säger han.

Ett annat av Kjells stora intressen är sångböcker med andliga sånger. Enligt honom har han den största samlingen i Sverige och han åker gärna på auktioner för att hitta nya fynd.

– Det började med att jag köpte böcker på auktion. Jag köpte alla böcker skrivna före 1850, oavsett vad det var. Det blev mycket och så upptäckte jag att det var intressant med sångböcker. Ingen annan har samlat på det, förutom jag och en kvinna i Lindesberg. Och henne har jag besökt.

När han inte läser på om Delsbo engagerar sig Kjell gärna i olika föreningar. Han säger själv att han är medlem i ungefär femton stycken, däribland Bjuråkers och Delsbos hembygdsföreningar, Hälsingekretsen och att han dessutom också är ordförande i stiftelsen Bror Hillgrens minne.

– Han var en känd konstnär från bygden och arbetade mycket tillsammans med Delsbostintan. Vi håller till i den gamla komministergården Lyktan, där han bodde. Jag brukar visa upp huset och ansvara för lite berättaraftnar där.

Musik är också något som ligger Kjell varmt om hjärtat. I femton år har han tillsammans med vännen Lasse Hansson arrangerat allsång för pensionärerna på Edshammars dagverksamhet. Publiken får höra allt från sånger av Carl-Michael Bellman till Mikael Wiehe.

– Jag har musik i skallen jämt. Säger du ett ord så kopplar jag det direkt till en sång. Vi har en så enormt fin visskatt i Sverige.

När han vill koppla av åker han gärna till sin fäbodstuga. Trots att han har varit tvungen att skaffa ett elverk för att kunna ha en dammsugare åker Kjell gärna dit året runt.

– Det är mitt smultronställe. Jag åker dit minst en gång i månaden, även mitt i smällkalla vintern.

Födelsedagen firar han tillsammans med vänner och familj i huset i Delsbo.

– Vi hade gårdsloppis för några veckor sedan och hade stora tält på gården. De står kvar så vi kommer ha firandet där. En del släktingar och alla mina barn kommer och bor här några dagar. Alla som vill komma ska få smörgåstårta, skrattar han.