Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hippi är redo för VM – en "underdog" i sin rätta bemärkelse

När mellanpudeln Hippi omhändertogs av Malin Tangfelt för två år sedan litade hon knappt på människor. Nu har den ettriga lilla hunden från Häggesta blivit en stjärna på agility och tävlar i VM för andra året i rad.

Annons

Hippi vill inte sitta still mer än några sekunder. Om det inte är plastbollen som distraherar, så är det reporterns mikrofon eller en humla som satt sig på vitklövern i gräset. Men när mellanpudeln väl får komma ut på agilitybanan bakom huset i Häggesta, är det fullt fokus.

Läs också: Malins liv består av hundar – från morgon till kväll

– Det är farten och samarbetet med hunden som är tjusningen. Det finns inget som slår känslan när allt sitter ute på banan, när jag förstår mig på henne och hon på mig. Det får man en kick av, säger matte Malin Tangfelt.

För andra året i rad är paret uttaget till svenska landslaget i agility - sporten där hund och förare tillsammans ska klara en hinderbana på kortast möjliga tid - och har siktet inställt på flera tävlingar i sommar, inte minst VM i Spanien i september.

Jag faller ofta för hundar det är lite synd om.

– Vi ska satsa järnet och jag hoppas vi är i form. Det ska också bli kul att se andra ekipage från hela världen. Det är en inspirationskälla bara det, säger Malin.

Hon signalerar till Hippi att det är dags för träning. Med ett skall springer den svarta lilla pudeln iväg över hinder, upp på broar och genom tunnlar, samtidigt som Malin ropar instruktioner som "slalom, slalom, däck, däck, bra, bra!" i en sådan fart att det är svårt att hänga med. I agility är varje detalj viktig, ett litet misstag kan vara hundradelen som gör att man förlorar.

Läs mer: Agility-silver till Bollnäs

– I toppskiktet avgörs det mesta på småpill i teknik och kommunikation. Vägrar hunden ett hinder får man avdrag. Det hände oss i förra VM, men jag hoppas Hippi är mer rutinerad i år, säger Malin.

Och att just Hippi skulle bli en stjärna var inget Malin hade räknat med. Hon omhändertog pudeln när den var åtta månader gammal och bodde på ett omplaceringshem. I början var Hippi ständigt på sin vakt och litade inte alls på människor.

Det finns inget som slår känslan när allt sitter ute på banan, när jag förstår mig på henne och hon på mig.

– Jag faller ofta för hundar det är lite synd om. Träningen var därför först mer ett sätt att lära upp Hippis tillit. Att hon skulle komma över sina rädslor och två år senare vara min bästa hund, det var inget jag hade räknat med.

Läs också: 400 hundar kom till Bollnäs för att tävla

Malin tar upp Hippi i famnen och får ett kärleksfullt slick på näsan. Hemma i Häggesta finns fyra andra hundar och agility-intresset engagerar hela familjen Tangfelt. Äldsta sonen Jocke tävlar också han på elitnivå fast med egen hund.

– Hundar är som att alltid ha en kompis med sig. Träningen ger så mycket tillbaka eftersom man märker hur mycket det ger hunden. Det skapar en slags harmoni, säger Malin.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!