Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hippa hopp i nytt projekt för unga

Intresset för scenkonst ska öka bland unga dans- och musikintresserade i Hälsingland.

Projektet heter Dansambassadörer och ska via EU-pengar från Leader Hälsingebygden bli ett nätverk av nya kulturella plattformar runt om landskapet är det tänkt.

Konceptet är inte nytt, under två års tid har det drivits ideellt inom Per Jonsson dance center. Med EU-pengarna har tre dansambassadörer anställts och på fredagen hölls en första workshop i Brandgaraget i Hudiksvall.

Temat är hiphop och evenemanget "Hip means to know" blev till en helkväll på fritidsgården med workshops i streetdance, grafitti och med musik mixad av dj Victor Claeson från Gävle.

Pilotprojektet pågår till sista juni och är öppet för alla intresserade mellan 14 och 25 år, berättar Aleksandra Cigarcic. Hon är en av dansambassadörerna som ska hitta kolleger.

– Vi ska hitta eldsjälar som vill driva processen vidare ute i kommunerna, säger hon och betonar att de vänder sig till intresserade på alla nivåer; både vana och nybörjare.

Även om projektet utgår från dans, och i synnerhet streetdance, är det öppet för alla oavsett konstform, enligt Aleksandra Cigarcic. Musiker är lika välkomna som konstnärer med musikintresse.

Tillsammans med dansambassadören Jörgen Vedeler inledde hon kvällen med en dansuppvisning. Publiken var snabbt med på noterna och en och annan gav sig spontant in i dansen.

En som inte behövde trugas var Eler Soo Lalebek från Harmånger som kastade sig in med halsbrytande volter.

– Han är ju grym! var en av rösterna om Eler Soos insats.

Jörgen Vedeler fortsatte kvällen med en workshop i streetdance. Pedagogiskt gick han igenom dansens ursprung i 1970-talets Los Angeles, med rörelser som rock steady, funky chicken och temptation kick inför ett 20-tal intresserade deltagare.

På gården utanför Brandgaraget spred sig doften av färg. I minusgrader och lätt snöfall stod Linea Iversen Bryant från Delsbo och skakade sin sprayburk. Hon och andra intresserade fick prova på grafitti under ledning av serietecknaren Robert Pettersson från Ljusdal.

Linea har ett stort intresse för konst, berättar hon, men det var första gången hon provade på grafitti.

– Jag gillar all konst och jag gillar att vara kreativ. Det här var kul, kul men lite kallt.