Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hett med svetsning

André Mårtensson från Edsbyn är södra Hälsinglands bäste svetsare i gymnasieålder.

Han vann i alla fall fredagens svetsningstävling, en duell mellan industritekniska svetsare från Voxnadalens gymnasium och Torsbergsgymnasiet.

Tvåa i tävlingen kom Hanna Nilsson, Torsbergsgymnasiet.

– Förutom att tävlingen är rolig och en inspiration så kanske den lyfter fram det här ämnet som skolämne. Här får många jobb, det behövs fler svetsare i framtiden, säger Tord Goude, lärare och utbildningsledare vid svetsutbildningen i Alfta.

– I vår tar sex Voxnadalselever studenten. Fyra av dem har jobb ordnat och en ska studera vidare, säger läraren Hans-Olov Wiman.

Enligt Agneta Person, biträdande rektor på Voxnadalens gymnasium, är det lätt att få jobb för den som hänger med i utbildningen:

– Skolan och näringslivet jobbar allt närmare varandra, för att vi ska få rätt innehåll i våra utbildningar. Duktiga svetsare har ibland engelska som arbetsspråk och till detta anpassas engelskautbildningen. Som ett exempel.

I Teknikcollege Bollnäs-Ovanåker träffas skola och industri ofta. Verkstadsföretaget ACAB i Alfta är en av de mer aktiva, enligt skolan.

– Många företag har fullt upp med sitt och glömmer att berätta att det finns bra jobb för dem som vill och kan, säger Lars Rodin, produktionsledare på ACAB.

För att göra tävlingen mer intressant har sponsorer lämnat ett digert prisbord, värt över 5 000 kronor. De fyra som anmält sig till tävlingarna fick välja och vraka och segraren fick dessutom en check på 1 000 kronor.

Utbildningen sker hos Alfta skogstekniska och där hölls även tävlingen.

Tävlingsmomenten bestod av ett teoriprov, ritningsläsning (på engelska) samt konstruktion och ett svetsprov.

En svetsfog som varje elev fick göra samlades in och mättes sedan hos ACAB. Där bröts metallen tills svetsfogen sprack och hållbarhet och svetsdjup mättes.

Svetsning och arbete i verkstad kanske inte är så häftigt att drömma om för den som går i nian och ska göra sitt gymnasieval.

– Men duktiga får jobb, påminner lärarna.

Nästa år kommer svetstävlingen kanske att ökas ut. I Ljusdal och Hudiksvall finns industritekniskt program med svetsning som tillval. Så även i Bollnäs men där diskuteras om utbildningen försvinner nästa läsår.