Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Het dust om skolbudget

Det blev en rejäl verbal kamp när utbildningsnämnden antog sitt budgetförslag för 2012.

Socialdemokraterna blev ensamma om att vilja hålla ramen – trots att den var två miljoner kronor snävare än tidigare.

Nya budgetförutsättningar var ett av skälen till meningsskiljaktigheterna mellan S och övriga partier.

Vid 19-tiden på tisdagskvällen fick nämndsledamöterna e-post från ordföranden Malin Ängerå (S) med de senaste budgetförutsättningarna. Det handlar om att ett markant ökat antal barn på fritids och en del andra justeringar ger 2 miljoner kronor i minskat utrymme.

– Vi tar inte ens upp de nya siffrorna eftersom vi har fått de så sent och därmed saknat möjligheten att göra något av dessa, sa både Marie Mill (SRD) och László Gönczi (MP).

S tog direkt till sig de nya siffrorna och valde att lägga ett budgetförslag på ram vilket innebar att man bara valde ut 1,3 miljoner kronor på den åtgärdslista på 7,8 miljoner som nämnden har för sådant som kan göras om ekonomin tillåter. S valde att föreslå 700 000 kronor till kompetensutveckling och att lägga resten på nattöppet dagis och skolkurator.

Men övriga partier, det vill säga SRD, V, M, C, FP och MP, ville hellre begära mer pengar av kommunfullmäktige för att satsa på bland annat läromedel och elevassistenter. Så beslutet blev att begära 4,1 miljoner kronor mer än ram.

Kommunfullmäktige har gett nämnden 390,4 miljoner kronor i ram.