Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hesa barocktoner på moraharpa

I Norrbo mitt emellan Dellensjöarna bor spelmannen Niklas Roswall. Med sina rötter i Skåne började han spela skånelåtar på fiol. När han fastnade för nyckelharpa blev det en hel del upplandslåtar och jämtlåtar. Just nu är han ute och spelar låtar från nya skivan Näktergalen med Emma Ahlberg på fiol och Daniel Ek på harpgitarr.

På skivan är materialet en blandning av skåne- och medelpadslåtar, och egna kompositioner. På moraharpa, nyckelharpa och altnyckelharpa utforskar han tidig musik i gränslandet mellan barockmusik och folkmusik.

– Vi har hittat låtar från en samling från andra hälften av 1700-talet, från släkten Blomgren som var spelmän och organister, säger han.

I den stora samlingen ingår ungefär 500 låtar. De spelades i familjen ända fram till 1917. Några av låtarna har spelats in och getts ut tidigare, men det mesta är en orörd låtskatt där Niklas Roswall botaniserat i Svenskt visarkiv i Stockholm.

Förutom skånelåtarna har den nya skivan traditionella låtar från Medelpad. De är mer karga och ålderdomliga. Tillsammans bildar ändå de nyskrivna och traditionella låtarna en enhet, där lyssnaren tydligt kan höra folkmusikens släktskap med den klassiska musiken från barocktiden. Den ålderdomliga moraharpan och Daniel Eks harpgitarr med många högt stämda strängar gör soundet otypiskt för ett svenskt folkmusikband. Det låter hest, gammalt och tjusigt.

– Det tillför mycket att ta in influenser från båda hållen. Från folkmusiken har vi influenser av sväng. Den som lyssnar på barockmusik kommer att känna igen tonspråket, attityden, tonblidningen och ornamenten, säger Niklas Roswall.

I december turnerar Niklas Roswall i England med föreställningen Crows´Bones med tre engelska musiker.

De är dragspelaren och musikaliske ledaren Martin Green med vokalisterna Becky Unthank och Inge Thomson. Med Niklas Roswall bildar de en kvartett och är aktuella med en skiva lagom till turnén.

Efter en Jamsession i Järvsö fick Niklas Roswall kontakt Martin Green, som förstod att han behövde nyckelharpa i sin nya föreställning. I showen sjunger vokalisterna genom burktelefoner som är kopplade till trattgrammofoner som fungerar som högtalare. Allt är byggt enligt Martin Greens egna uppfinningar. Projektet har stor uppbackning, och har redan fått skryt- recensioner i tidningar som The Herald och The Scotsman.

– Det är ett operahus i Leeds som bokat turnén. De tar hand om allt ljus, ljudtekniker och rekvisita. Det är ett kul koncept, det är ett nytt sätt uppleva musik på, säger Niklas Roswall.

Förutom Crows´Bones och bandet Ahlberg, Ek & Roswall figurerar Niklas Roswall i många sammanhang. Bland har han synts tillsammans med gitarristen Ian Carr, sångerskan Ulrika Bodén och grupperna Ranarim och Nyckelharpsorkestern.