Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Herta åkte fram ur hyllorna

Årets Nobelpristagare i litteratur heter Herta Müller. Två minuter efter att Peter Englund annonserat namnet fanns böckerna uppställda i skyltningen på biblioteket.

Direkt efter att biblioteksassistent Marie Hellbom hört namnet uttalas på radion, lämnade hon kontoret på andra våningen och kilade ner för att skylta om med de tre titlar hon fann i stadsbibliotekets hyllor.

- Vi har en fjärde också men jag hittar den inte i hyllan, säger Marie Hellbom. Den är inte utlånad, det kan vara någon som går och håller i den här inne. Och den är redan reserverad från Hudiksvall.

På Bokia var det lugnt i butiken vid tiden för att nyheten skulle släppas. Hos försäljarna Titti Lindqvist och George Ayres anade man dock en viss iver.

- Aha, spännande, säger en kund när hon får höra vad som är på gång.

Titti Lindqvists ögon är naglade på datorskärmen när namnet Herta Müller dyker upp.

- Ärligt talat så vet jag ingenting om henne, konstaterar hon.

Herta Müller är en tysk-rumänsk författare som skriver romaner och essäer. I Svenska akademiens motivering heter det att Müller "med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap".