Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Herrlandslagets första läger: "Vi är mycket revanschsugna"

På Hallstaberget startar herrarna förberedelserna inför VM-säsongen. "Vi är mycket revanschsugna", säger rutinerade Emil Jönsson.

Populära Sollefteå har ofta varit lägerort för längdlandslaget. Där finns utmärkt träningsmiljö för löpning, cykel och rullskidor. Rullskidbanan ligger strax utanför hotelldörren. Den långa och oerhört tuffa backen upp till Hallstaberget används också.

– Det tar tolv, tretton minuter upp i full fart för dem, berättar Ola Rawald som är tillbaka som landslagstränare i Sverige efter tio år.

Han har jobbat med det norska skidskyttelandslaget under de sex senaste åren.

I måndags inledde herrlandslaget säsongens första barmarksläger som avslutas på tisdag. Vämeriterade och rutinerade duon Johan Olsson, Stockviks SF och Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF och fjolårets stjänskott Oskar Svensson, Falun/Borlänge SK, saknas på grund av sjukdom och skada.

– Vi kör varierad träning. Vi försöker få ganska mycket löpning nu, för att få igång kapaciteten på dem. Löpning är väldigt bra träning. Vi springer en hel del på sommaren och varierar med cykel för att få benstyrka. Det blir mer rullskidor ju närmare vintern vi kommer, säger Ola Rawald som tillsammans med Lars Selin är tränare för herrlandslaget.

Hur är det att träffa grabbarna?

– Det har varit jäkligt kul. Jag har sett fram emot det här. Jag har träffat dem ibland i Östersund där jag bor, säger Rawald.

Herrarna hade en tung fjolårssäsong. Ola Rawald blickar framåt.

– Vi har pratat ihop oss vad vi vill göra nu. Vi försöker optimera träningen, tekniken och styrketräningen. Vi försöker få med grabbarna på tankarna och idéerna. Och de verkar väldigt hungriga och motiverade. Det gäller att våga bryta mönster i träningen.

När Sporten var på plats under fredagsförmiddagen körde man ett rullskidpass där intensiteten var lättare men man gjorde mycket tid på det.

– De har alltid varit van att när de kört ett intervallpass så ska de vara helt slut. Det är inte vår tanke med detta i dag, utan vi måste jobba i alla puls- och mjölksyrezoner. Inte bara i det lugna och tuffa. Ska vi bli bättre måste vi ha helheten.

Calle Halfvarsson har varit med i landslaget sedan 2009.

– Stämningen i laget är mycket bättre än på länge.

Emil Jönsson har tio år bakom sig i blågult.

– Vi har jäkligt kul. Vi snackar skit och hittar på saker hela tiden.

Sverige har en bra bredd på herrsidan. Bra mix mellan unga och lite mer äldre åkare.

– Kan vi få alla att lyfta sig till den nivån som vi tror att de kan göra då är vi med igen, säger Ola Rawald.

Vad säger du om Jens Burman?

– En ung kille som är spännande. Han vann U23 VM i vintras. Jens har väldigt bra inställning. Han bangar inte för nåt, är tuff, hård och är beredd att göra allt som krävs för att nå fram.

Kan Burman vara en stafettkille?

– Ja, absolut. Just med hans hårdhet och tuffa mentala inställning.

Calle Halfvarsson var totalfemma i världscupen 2014/2015.

– Han hade ju mycket trubbel förra säsongen. Varit sjuk en hel del. Det gäller att få in honom på banan så han kan träna bra. Han har en enorm potential.

Emil Jönsson har haft skadeproblem under de senaste åren.

– Vi måste få bort dagar borta från träning och kanske tänka lite annorlunda i träningen än vad han har gjort själv.

Nästa läger för herrlandslaget är i Torsby efter midsommar. Därefter ett fjälläger i början av augusti och två europaläger i september och oktober. Och förhoppningsvis blir det ett snöläger i Idre i slutet av oktober.

Längdlandslaget Sollefteå 23–31 maj: Jens Burman, Åsarna IK, Calle Halfvarsson, Falun/Borlänge SK, Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, Martin Johansson, IFK Mora SK, Emil Jönsson, IFK Mora SK, Teodor Peterson, IFK Umeå, Viktor Thorn, Ulricehamns IF.