Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henry Sundell

Henry Sundell, Bergsjö, har lugnt somnat in bara några veckor innan sin 88-årsdag.

Han var född i Älvsund den 16 maj 1926 i en syskonskara på sex. Han hade två äldre och två yngre systrar, samt en bror som var elva månader äldre än honom.

Henry blev hembygden trogen hela livet.

En period bodde han i Bergsjö, det var där han mötte Siri Lehnberg från Gnarp. De gifte sig 1959, och 1962 övertog de Henrys hemgård. 1963 föddes makarnas enda barn, Kajsa. Henry blev morfar två gånger, 1994 och 1997.

Under åren 1962 till 1971 drev makarna jordbruk på gården i Älvsund, därefter omskolade sig Henry och jobbade som svarvare på Hiab och Bergsjöverken fram till pensionen.

Henry var en friluftsmänniska som trivdes bra i skog och mark. Den egna skogen skötte han om exemplariskt. Han jagade också älg.

I sin ungdom spelade han fotboll. Han åkte också mycket skidor och har deltagit i tio Vasalopp, det sista i början av 1990-talet, samt genomfört ett stort antal skidlopp på hemmaplan.

1971 flyttade makarna från huset i Älvsund till en lägenhet i Bergsjö, och 1980 köpte de ett hus i Bergsjö.

1995 blev Henry änkeman och de senaste nio åren har han bott i lägenhet i Bergsjö. Under 2000-talet hade han en särbo.

Henry Sundell levde ett händelserikt liv, och var omtyckt och respekterad av sin omgivning.

Närmast anhöriga är dottern Kajsa med familj samt en syster.