Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henriksson (V) svarar i replik: "Jag ser allvarligt på rysk desinformation"

Vänsterpartiets ledamot i försvarsutskottet Stig Henriksson svarar på ledaren "Stig Henrikssons (V) märkliga omsorg om rysk underrättelsetjänst".

Läs ledaren: Stig Henrikssons (V) märkliga omsorg om rysk underrättelsetjänst

REPLIK: För var och en som följer mig och Vänsterpartiet tror jag det står helt klart att vi är starkt kritiska till Putinregimens auktoritära inrikespolitik och tydliga folkrättsliga övergrepp vad gäller bland annat Krim och östra Ukraina.

Det torde framgå i varje framträdande jag gör, inklusive det på ABF-huset, såväl som anföranden i Sveriges riksdag.

Att jag och Vänsterpartiet är starkt kritiska till det värdlandsavtal som Sverige har ingått med Nato torde också stå klart för alla. Jag utgår ifrån att Patrik Oksanen och jag är överens om att man kan framföra sådan kritik utan att buntas ihop med främmande makt.

Om man på något sätt har kunnat uppfatta mig som att jag inte ser allvarligt på rysk desinformation och ryska påverkansoperationer med syfte att inverka på den politiska debatten i Sverige, eller att jag inte ser det som ett självklart och centralt uppdrag för Säpo att kartlägga och följa ryska påverkansoperationer i vårt land, så är det en lärdom för mig och kommer att påverka hur jag uttrycker mig i framtiden. Det är inte min åsikt.

Vad jag dock inte har gjort är att sprida information från insynsrådet. Det hade kunnat klarläggas om Patrik Oksanen hade slagit mig en signal innan han publicerade sin text. Jag har enbart återberättat vad Säpos chefsanalytiker Wilhelm Unge själv har gått ut med i media och med hjälp av kontakter inom fredsrörelsen preciserat vad Unge syftat på.

Det är Patrik Oksanens jobb att kritiskt granska mig och andra politiker. Det är bra. Sverige behöver mer granskande journalistik, inte mindre. Jag tror dock att en del missförstånd hade kunnat rätas ut genom en så enkel åtgärd som ett telefonsamtal.

Avslutningsvis vill jag säga att jag uttryckte mig onödigt raljant om Unge, vilket jag ber om ursäkt för.

Stig Henriksson (V), riksdagsledamot Försvarsutskottet

Svar direkt från Patrik Oksanen:

Det är svårt att tolka Stig Henrikssons (V) uttalande på ABF-huset i februari på annat sätt än att Henriksson bekräftade något som Säpo inte gått ut med, att den omtalade personen var Vladimir Kozin från RISS.

Genom att referera till att Henriksson låtit kalla in kontraspionagets chefsanalytiker till insynsrådet blir det till en bekräftelse i sammanhanget.

Henriksson väljer också nogsamt att inte kommentera varför han bytt uppfattning jämfört med i fjol då han försvarade möjligheten för PR-grenen för den ryska utrikesunderrättelsetjänsten att verka fritt i Sverige, utan att följas av kontraspionaget.

Inte heller kommenterar Henriksson alla de tillfällen som han medverkat i evenemang tillsammans med Agneta Norberg, som är den som återkommande bjudit in Kozin till Sverige.

Fredsaktivisten Norberg är aktiv i den ryska desinformationsmiljön i Sverige, tillhör Putins fanclub på Facebook och har konsekvent aldrig bedrivit aktivism mot ryska intressen - bara mot intressen som stör de ryska.

Varför Henriksson vill medverka tillsammans med personer som banar vägen för hotfull militarism, imperialism och oligarkers råa kapitalism är en del av vår tids märkligheter.

Trovärdigheten i att se allvarligt på rysk desinformation och påverkansoperationer riktat mot svensk politisk debatt ligger inte i ord, utan i vilka handlingar man gör gång efter gång.

Patrik Oksanen s kriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Läs ledaren: Stig Henrikssons (V) märkliga omsorg om rysk underrättelsetjänst