Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hennes mor måste flytta när Västerbacken ska in – känner sig utkörd från sitt boende

När Västerbackens platser flyttar till Kastanjen i Ljusne kommer åtta personer att behöva flytta. – Det är jobbigt, man trodde inte att hon skulle vara med om det här, säger Karin Nylander, vars mor har bott på Kastanjen fram till nu.

I början av april beslutade omvårdnadsnämnden att korttidsplatserna på Västerbacken vid sjukhuset i Söderhamn ska flyttas till Kastanjen i Ljusne. Där har Karin Nylanders mamma bott i tre år.

– Vi förstod det som att hon skulle flytta inom huset. Och jag tänkte att det är väl inte hela världen, det värsta jag trodde kunde hända var att mamma skulle få en spegelvänd lägenhet i stället eftersom hon ser dåligt, men det här kunde jag inte föreställa mig, säger Karin Nylander.

Läs mer: Beslut fattat – Korttidsvården flyttar från Västerbacken till Ljusne

Söderhamns kommuns avtal med Västerbacken löper ut 2018 och omvårdnadsförvaltningen har nu i uppdrag att avveckla verksamheten allt eftersom.

För tre veckor sedan kom beskedet att Karin Nylanders mamma, som är 91 år gammal, skulle flytta och hon erbjöds då ett rum på vård- och omsorgsboendet Åsgården i centrala Söderhamn.

– Jag frågade vad som händer om man säger nej, och fick till svar att risken fanns att mamma skulle behöva bo på en byggarbetsplats så då bestämde vi oss för att ta rummet på Åsgården. Annars hade det kunnat bli ett hem vart som helst.

Läs mer: Chef om flytten från Kastanjen i Ljusne: "Vi förstår att det känns besvärligt"

Två rum fanns lediga på Åsgården. Vilket av rummen mamman skulle få var då oklart eftersom en annan person hade fått förtur. Beskedet drog ut på tiden, från en vecka till två veckor, och Karin Nylanders mamma började då bli orolig.

– Mamma var jätteledsen, hon blev deppad och ville inte leva längre. När beskedet dröjde blev jag jättearg, jag tyckte inte att det var schysst mot mamma att dra ut på det så.

Kommunen sköter flytten och har anlitat en flyttfirma. Karins mamma flyttar från en lägenhet på 68 kvadratmeter till ett rum på 28 kvadrat.

– Det är jobbigt, man trodde inte att hon skulle vara med om det här.

Läs mer: Oro efter beslutet: "Varför fick vi ingen information?"

Trots turerna innan beslutet så tror Karin Nylander att flytten till Åsgården blir bra, men hon önskar att man hade varit mer varsam eftersom situationen varit och fortfarande är jobbig för mamman.

– Om man ska tänka på mammas behov så tycker jag verkligen att Åsgården blir bra för henne. På det viset har vi peppat henne allt vi kan, men det är att hon känner att hon blir utkörd. Att man bara bestämmer att det ska vara så, och det är det mamma tycker är jobbigt. Man ser hur orken tryter för henne och hur slut hon blir av det här, säger Karin Nylander.

Läs mer: C och L motionerar om korttidsvården – vill riva upp beslutet om flytt