Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hennes hundar hämtades

Karin Nakken låg sjuk i Norge när hon fick besked om att hennes elva hundar hade hämtats av polis, hos fodervärden i Gnarp.

Hon vet inte var hundarna finns, men har överklagat länsstyrelsens beslut och kräver att få hundarna tillbaka.

– Lotta ringde och talade om att gården var tömd på djur och sade att jag måste kontakta länsstyrelsen. Jag förstår absolut inte hur det här kunde hända. Jag besökte hundarna i november, innan jag for på jobb i Norge, och då var de i god kondition, säger Karin Nakken.

Det var i början av december som länsstyrelsens inspektörer gjorde en uppföljande inspektion hos Lotta Törnqvist, som Karin Nakken uppger som fodervärd för hundarna. Vid tidigare inspektioner hade det blivit påpekanden om smutsiga och magra hästar, smutsiga och toviga hundar och katter, och att djurens miljöer inte höll måttet.

Vid det uppföljande besöket fann inspektörerna samma brister, och det blev beslut om att samtliga individer av samtliga djurslag skulle tas om hand omedelbart. Bland dessa fanns Karin Nakkens alla shih tzu.

– Jag har samarbetat med Lotta i många år, och har varit nöjd med det. Jag bor i Töre, och reser ofta till Norge för att jobba. Då är det skönt att kunna lämna hundarna i Gnarp, i stället för att tvingas avmaska dem var åttonde vecka för att få ta dem över gränsen. Och sen har jag hämtat den dem i omgångar, och tagit med dem hem, berättar Karin Nakken.

Lotta Törnqvist berättar om en upprivande upplevelse, då hon blev avhyst från sitt hem, av polisen. Det var lite rörigt, säger hon, eftersom hon var inbegripen i flyttbestyr. Att det skulle ha funnits några magra och smutsiga djur på gården förnekar hon. Hundarna var toviga efter att ha varit på skogspromenad, säger hon.

– Jag stod och väntade på två väninnor som skulle hämta tre hundar. Sen blev jag förd från bostaden av polis. Efteråt kom jag hem till ett tomt hus, säger Lotta Törnqvist.

I Norge låg Karin Nakken sjuk, när nyheten nådde henne, säger hon, och därför hann hon inte agera i tid. I Sverige dök hundarna upp till försäljning på Blocket, säger Lotta Törnqvist, och en tik med valpar registrerades hos Svenska Kennelklubben, SKK, på en annan ägare. Enligt Lotta Törnqvist och Karin Nakken har en namnteckning förfalskats.

De säger att de är beredda att ta frågan genom alla instanser som står till buds. Båda bestrider att hundarna ska ha varit vanskötta, de hävdar att länsstyrelsen och polisen har agerat lagvidrigt, och Lotta Törnqvist känner sig utpekad och skandaliserad i Gnarp.

Karin Nakken kommer ingenstans i kontakterna med länsstyrelsen, säger hon, och hon känner sig illa hanterad av myndigheten.

– Jag har ringt och ringt, men de bara kastar bollen från den ena till den andra. Ingen tar ansvar, inget vet någonting. Jag vill ha mina hundar tillbaka, det är min högsta önskan, Karin Nakken.