Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hennes främsta uppgift är att lotsa britterna ut ur EU

Stämningen var skojfrisk när den avgående premiärministern David Cameron genomförde sin allra sista frågestund – den så kallade PMQ, Prime Minister's Questions – i det brittiska parlamentet under onsdagen. Retorisk råhet blandades med ödmjuk lättsamhet och den intellektuella elegans som blivit kännetecknande för det brittiska parlamentet.

Få ord nämndes om David Camerons politiska nederlag: Brexit-omröstningens beslut att lämna Europeiska Unionen. David Cameron själv uppmanade sin efterträdare att positionera Storbritannien "så nära EU som möjligt".

Några timmar senare var ett premiärministerskap avslutat, och ett annat påbörjat.

Theresa May är nu den andra kvinnan som blivit premiärminister i Storbritannien, 26 år efter Margaret Thatchers styre. Och medan konservativa Tories nu levererat två kvinnliga nationsledare, helt utan en tillstymmelsen till tal om kvotering, har socialdemokratiska Labour inte haft en enda.

Theresa May hann knappt installera sig på 10 Downing Street innan hon började möblera om i den brittiska regeringen. Storskrällen var att Londons förra borgmästare, den konstant häcklade Boris Johnson, blir ny utrikesminister.

Det var bara ett par veckor sedan han valsade runt i pressen med en egenskriven vulgär dikt om att Turkiets president har sex med getter. Elaka röster talar nu om att Theresa May "gjort en Obama". Utrikesministern kommer ju nämligen att tillbringa mycket tid utomlands, och genom att göra sin före detta partirival till en närmast konstant internationell resenär slipper hon ha honom i landet.

Den konspiratoriske anar att utrikestaburetten kan ha legat till grund till att Boris Johnson överraskande meddelade i förra veckan att han inte ämnade kandidera till partiledare och därmed premiärminister. Den observante noterar snarare att det är rätt man på rätt post: Som anhängare till stanna-sidan behövde Theresa May garantera högerflygeln i sitt parti att en Brexit-anhängare fick en framskjuten plats i regeringen.

Politiskt har Theresa May utlovat en socialt inkluderande konservatism, som minskar klyftor och inte endast är till för de privilegierade. Det kan nog bli lite si och så med detta.

I praktiken kommer Theresa May nämligen bara att ha en, mycket stor uppgift: att lotsa Storbritannien genom Brexit med någorlunda bibehållna relationer med EU, samtidigt som hon måste se till att Skottland inte agerar på sitt hot om att gå ur den brittiska unionen för att kunna fortsätta vara med i EU.

Nu återstår bara den lilla detaljen att utlösa Artikel 50 och påbörja utträdet.