Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemvärnet söker nya patrullhundar

Hemvärnet letar efter nya patrullhundar och hundförare.

– Det är väldigt roligt, säger Maggan Fredholm.

Maggan Fredholm hade, tillsammans med Maria Andersson, bjudit in intresserade till en informationsträff om patrullhundsutbildningen. På plats i brukshundklubbens lokaler i Hudiksvall i måndags var även Niclas Nygren, personalchef och rekryteringskoordinator inom Gävleborgsbataljonen.

Han berättar att behovet av patrullhundar skiljer sig åt i landet. I Gävleborgs län råder det just nu ingen brist på ekipage.

– Vi ligger bra till för att vi har så duktiga hundklubbar, säger han och tillägger:

– Men vi behöver alltid påfyllning av duktiga ekipage.

Det kan alltid hända något, till exempel att en hundförare flyttar eller att något inträffar, därför är det bra att ha några fler än vad som egentligen behövs, enligt Niclas Nygren.

Maria Andersson, som är hundförare sedan 2008 och har tagit med sig sin hund Doris, berättar att det för närvarande finns 18 ekipage i länet och att man letar efter sex nya patrullhundar och hundförare.

En patrullhund är en hund som ägs av en privatperson och som vid ett godkänt prov kan placeras som patrullhund i de nationella skyddsstyrkorna. Som patrullhund i Hemvärnet har den sin egen ägare som förare. Även hundföraren måste uppfylla vissa krav och genomgå en grundläggande soldatutbildning för frivilliga.

Klarar både hund och hundföraren proven så är den huvudsakliga uppgiften just patrullering, där hunden kan markera och följa spår och till exempel upptäcka en människa.

En av de sex intresserade, samtliga var kvinnor, som hade kommit, var Camilla Gradin.

Varför är du intresserad av utbildningen?

– Jag vill göra något med min hund. Det handlar både om att vi kommer närmare varandra och att man kan göra något bra för allmänheten, säger hon.