Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemvändare öppnar ny krog i Ljusdal: "Vill skapa en storstadskänsla"

Till sommaren kommer det att finnas ett nytt ställe att umgås och äta gott på i Ljusdal. Hemvändarna Beatrice Hansson Karakoca och Cengiz Karakoca meddelar att de snart slår upp portarna på Janus Bistro Lounge Ljusdal. Nyheten spred sig som en löpeld på Facebook i helgen.

Det var sent under lördagskvällen som paret skrev ett meddelande på en nyskapad Facebooksida om den nya krogen. Det var en nyhet som gladde många och strax efter lunch på söndagen hade den lästs av nära 30 000 personer.

– Det går så snabbt på sociala medier, säger en överraskad Beatrice Hansson Karakoca.

Hon och maken Cengiz är inga främlingar i Ljusdal. De drev restaurangen på Stadt mellan 2003 och 2010. För fyra år sedan flyttade de till Turkiet, där de har drivit ett hotell tillsammans.

Läs också: Då ska Stadshotellet få ny fasad: "Känns bra att äntligen få till det"

– Vi bestämde oss för att testa eftersom vi träffades där, på restaurang Janus 1989. Vi har drivit ett lägenhetshotell och jobbat med charterbolag, säger Beatrice.

Något de trivdes bra med, men det osäkra läget i världen gjorde att de bestämde sig för att flytta hem till Sverige.

Nu flyttar de innanför Stadshotellets väggar igen, men inte för att göra samma sak som förra gången. De vill ha ett ställe där man kan umgås även till vardags.

– Vi vill skapa en storstadskänsla. Folk kan komma in och bara äta en sallad, dricka lite vin och mingla, säger Cengiz.

Läs också: Järnvägs ägare om utelivet: "Det är ganska segt – folk måste gå ut"

Beatrice jämför med kulturen i England.

– Där går man på puben i stort sett varje dag utan att det behöver ta så mycket tid. Många sagt till oss att det skulle behövas ett ställe med skönare stämning man kan gå ut på utan att det behöver vara diskodunk och nattklubb. Och så tycker vi att det är synd att det står tomt här. Det gör ont i hjärtat.

Någon enstaka gång kan det dock erbjudas dans, tror de.

– Inte hela tiden, men vissa storhelger kan man köra, säger Cengiz.

Läs också: Restaurangen på Stadt i konkurs

Att de valde namnet Janus Bistro Lounge har flera orsaker. Janus var en Gud med två ansikten, ett som ser tillbaka till det förflutna och ett som blickar in mot framtiden.

– Plus att Janus är en dörröppnare och naturligtvis att vi träffades där, säger Beatrice.

Nu ska allt förberedas, papper ordnas och restaurangen renoveras innan portarna slås upp. Framåt sommaren kan det tänkas att gästerna släpps in i den nya restaurangen. Cengiz och Beatrice är förväntansfulla.

– Det blir något nytt både för oss och för Ljusdal, säger Cengiz.