Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemslöjdare dokumenteras

Brita Åsbrink i Järvsö har betytt mycket för hemslöjden i Hälsingland. Nu ska hennes gärning på området dokumenteras.

Järvsö Hembygdsförening har sökt 50 000 kronor från Landstinget Gävleborg för att dokumentera Brita Åsbrinks verksamhet Järvsö vävstuga, samt hennes betydelse för hemslöjden i Hälsingland. Bidraget har sökts i två omgångar om vardera 25 000 kronor och man har också erhållit en första utbetalning.

– Det är både roligt och värdefullt att vi får möjlighet att göra den här dokumentationen, säger Elisabeth Fransson, textilvetare och den som arbetar med dokumentationen för hembygdsföreningens räkning.

Brita Åsbrink är 89 år, och målet är att till hennes 90-års dag kunna presentera en mindre utställning om hennes gärning på det textila området.

– Brita är välkänd inom textilkretsar och det känns viktigt att göra den här dokumentationen nu när hon kan vara med och berätta själv, säger Sören Görgård, ordförande i Järvsö Hembygdsförening.

Redan nu har hembygdsföreningen fått tillåtelse att överta varumärket "Järvsö vävstuga" och planen är att öppna en ny vävstuga i Järvsö som ska gå under samma namn. I den kommer av Brita Åsbrink lånade vävstolar att ingå, bland annat fyra damastvävstolar. I anslutning till vävstugan kommer det också att finnas en permanent utställning med Brita Åsbrinks textila alster och då främst med inriktning på Järvsösöm.

Nu hoppas man från hembygdsföreningens sida på ett positivt svar från Landstinget Gävleborg för att slutföra det påbörjade arbetet.