Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemmafru på gott och ont

/

Hemmafru är ett begrepp som lockar och provocerar.

Vad betyder det att vara hemmafru i dag? Vad händer med relationen om den ena väljer bort sitt jobb? Och vad händer med samhället?

Annons

Hemmafrun har fått en renässans, har det hävdats. Tv-serier som Desperate Housewives, Mad Men och kanske Svenska Hollywoodfruar har glorifierat kvinnors hemmaliv.

Det kan vara unga kvinnors revolt mot en mammageneration som erövrade sin frihet genom att lämna på dagis och gå ut i arbetslivet. Det tror i alla fall hemmafruforskaren Johanna Overud vid Umeå universitet, som intervjuats i Aftonbladet. Hon varnar för romantiseringen. Hemmafruar kan ses som varma och ansvarstagande. Men om man sedan vill tillbaka till arbetslivet kan det bli tufft:

– Då riskerar man att förknippas med helt andra egenskaper, som räddhågsen, irrationell och okunnig. Det är en position som kanske inte är så lyckad, säger Johanna Overud till Aftonbladet.

Frågan är om det finns en hemmafrutrend eller om det bara är prat. Den här veckan har i alla fall tidningar, radio och tv svämmat över av ämnet hemmafruar. Det började med en undersökning från hemsidan familjeliv.se. Där hävdades att många unga mammor skulle kunna tänka sig att bli hemmafru.

Undersökningen är långt ifrån vetenskaplig, och den har blivit mycket ifrågasatt.

Tydligt är i alla fall att ämnet fascinerar journalister. Men någon koppling till verkligheten finns inte, hävdar Gertrud Åström som arbetat med jämställdhet i decennier, och har skrivit regeringsrapporter i ämnet.

- Hemmafru är ett gammalt och nött begrepp som sällan haft någon motsvarighet i verkligheten. Ordet har använts av patriarkatet för att nedvärdera kvinnors viktiga arbete i hemmet, säger Gertrud Åström.

Hon har svårt att förstå att någon skulle vilja vara hemmafru på riktigt.

- En hemmafru är en person som inte har något val. Som inte har några egna pengar och inte kan slå sig loss om hon vill. Främst analfabeta invandrarkvinnor, säger Gertrud Åström.

Hon tror att medias positiva uppmärksamhet kring hemmafruar är iscensatt av krafter som vill vrida samhällsutvecklingen bakåt.

- Det är ett klockrent exempel på planterade ärkekonservativa idéer. Det är de svagaste som blir lidande, säger Gertrud Åström.

Om mediebilden är att många vill vara hemmafruar motarbetas jämställdheten, menar hon. Då går det lättare att hävda att man inte behöver skapa några alternativ för kvinnor att lämna hemmet.

Förmodligen är mycket få av dagens kvinnor beredda att ge upp sin karriär för alltid och istället ta hand om man och barn. Kanske kan begreppet hemmafru definieras om för vår tid.

Tvåbarnsmamman Susanne Gladh i Ellne jobbar halvtid inom Svenska kyrkans barnverksamhet nio månader per år. På sommaren har hon tre månaders uppehåll. Hon tycker att det är lagom, för hon vill tillbringa mycket tid i hemmet. Susanne Gladh skulle kunna tänka sig att bli kallad Hemmafru 2.0. Hon tycker inte att begreppet är negativt, även om hon hellre kallar sig hemmamamma.

- Jag är hemma för barnens skull. Det skulle vara konstigt att göra det för att laga mat åt en vuxen man. Och jag skulle bli tokig av att gå här och dutta med gardinerna sedan när barnen är vuxna, säger Susanne.

Hon har arbetat på förskola och sett att många barn lämnas bort i låg ålder. Det vill inte hon göra. Småbarnstiden går så fort, och Susanne vill vara närvarande när barnen växer upp.

Hon har inte hört några negativa reaktioner på sitt sätt att leva. Många har sagt att det verkar skönt.

Det är inget glamouröst liv – det skulle vara omöjligt att göra en tv-serie av det.

- Ingen skulle vilja titta på när jag lagade korv och makaroner och hängde tvätt, säger Susanne.

Men hon älskar att kunna vara hemma så mycket. Att få vara med sina barn och slippa stressa. Hon tycker det är både okej och naturligt att man tar olika roller i ett hushåll.

- Jag tycker inte man måste göra precis lika mycket av allt. Det är okej för mig att tvätta, det känns inte betungande.

Om unga mammor vill bli hemmafruar tror hon att det kan bero på att arbetslivet ställer så hårda krav. Det är svårt att jobba deltid, många upplever att man då måste göra samma jobb på kortare tid, menar Susanne. Och hur bra förälder kan man då vara när man kommer hem till barnen?

Susanne kan vara mycket hemma tack vare att hennes man tjänar bra. Jämställdhetsarbetaren Gertrud Åström tycker att en kvinna är osjälvständig om hon inte kan leva på de pengar hon tjänar själv. Susanne håller inte med. Familjen är ett gemensamt projekt, där det är okej att man bidrar med olika saker och är beroende av varandra.

Om äktenskapet inte varar kan en hemmamamma drabbas ekonomiskt. Den som tjänar sämre får också en sämre pension.

- Det har jag försökt lägga åt sidan. Jag mår bra av det här livet här och nu. Jag vet inte om jag har jobb om två år eller om jag lever när jag är 70. Jag kommer säkert att ångra en massa saker när jag är pensionär, men knappast att jag var med barnen. Jobb betyder mycket, men inte i slutändan, säger Susanne Gladh.

Mer läsning

Annons