Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemliga bidrag kan korrumpera politiker

/

Moderaterna och Kristdemokraterna tar emot mycket stora summor i hemliga penningbidrag.

Annons

Trots att det finns en rekommendation att riksdagspartierna ska redovisa vilka som ger mer än 20 000 kronor i bidrag till deras partikassor.

Ur demokratisk synpunkt är de hemliga partibidragen ett stort problem. Ingen utanför partiledningarna i Moderaterna och Kristdemokraterna vet om pengarna faktiskt påverkar politiken.

Tänk om det skulle avslöjas att intressen inom läkemedelsindustrin eller läkemedelsförsäljningen har givit Kristdemokraterna pengar? I så fall kommer Göran Hägglunds engagemang för utförsäljning av Apoteksbolaget att hamna i en helt annan dager.

Exemplet är hypotetiskt men visar tydligt att det är viktigt att stora penningbidrag till partier och enskilda politiker redovisas offentligt. Risken för korruption ska inte underskattas när två av de svenska partierna smusslar med sina bidragspengar.

Vi har aktuella exempel från Finland som visar hur lätt det är att pengarna korrumperar. Statsminister Matti Vanhanen tvingades avgå efter det att Centerpartiets mygel med partibidrag avslöjats.

Det är ingen slump att Europarådet klandrat Sverige för att vi inte har en lagstiftning som garanterar att partibidragen blir offentliga. En av Europarådets viktiga uppgifter är att slå vakt om att medlemsländerna har ett öppet och okorrumperat demokratiskt styrelseskick.

Därför är det välgörande att Socialdemokraterna lovat att lägga ett lagförslag som ska trygga medborgarnas rätt till insyn i vilka som ger stora bidrag till de politiska partierna. Det är inte anständigt att Moderaterna och Kristdemokraterna fortsatt ska ha möjlighet att mörklägga vilka intressen som ligger bakom de stora anslagen till deras partikassor.

Frågan som väljarna har anledning att ställa sig är varför det är så viktigt för de båda partiernas ledningar att fortsätta med hemlighetsmakeriet. Vad är det egentligen de vill dölja?

Centern, Folkpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet följer rekommendationen att redovisa varifrån penningbidragen kommer. Moderaternas och Kristdemokraternas smussel har kritiserats av en rad opinionsbildare. Exempelvis har Dagens Nyheters ledarsida pekat på risken av att de hemliga bidragen kan korrumpera politiken.

Men många borgerliga opinionsbildare har valt att tiga om hemlighetsmakeriet. I stället har de riktat in sig på att kritisera samarbetet mellan fackföreningsrörelsen och Socialdemokratin. Men det finns en avgörande skillnad mellan de fackliga bidragen till Socialdemokratin och de hemliga bidragen till Moderaterna och Kristdemokraterna. Vare sig fackföreningsrörelsen eller Socialdemokraterna har något att dölja. Därför redovisas varje bidragskrona offentligt.

I slutet av en valrörelse är det svårt att få genomslag för viktiga principiella frågor. Men oavsett valutgång borde det vara självklart att frågan om att lagreglerad offentlighet om stora penningbidrag till partierna ska stå högt på dagordningen. Medborgarna i Sverige ska inte längre behöva riskera att partier och politiker otillbörligt påverkas av stora hemliga penninggåvor.

Mer läsning

Annons