Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemlig rapport slår fast brister

Migrationsverket borde ha kontrollerat Karlskronan bättre innan de tecknade avtal om Njutångersgården. Det visar en rapport från Migrationsverkets internkontroll. Stora delar av rapporten är hemlig, bland annat eftersom polisen misstänker ekonomisk brottslighet.

Migrationsverkets internkontroll är nu färdig med utredningen om det tillfälliga asylboendet på Njutångersgården.

Stora delar av rapporten har sekretessbelagts. Dels för att Migrationsverket inte kan utesluta att de i framtiden kan hamna i rättsliga tvister om avtalen med Karlskronan AB. Dels med hänvisning till att rapporten ingår i en polisutredning om misstänkt ekonomiskt brottslighet.

Vad det rör sig om för typ av ekonomisk brottslighet vill ansvarig förundersökningsledare Ulf Back inte berätta.

- Det råder förundersökningssekretess.

Internkontrollens rapport slår fast att Migrationsverket har brustit i sina kontroller av företaget Karlskronan som ansvarade för asylboendet. Det rör sig bland annat om att Migrationsverket inte kontrollerat att Karlskronan hade F-skattesedel och momsredovisning innan avtal tecknades. Dessutom har inte fakturorna kontrollerats, något som har inneburit att Karlskronan har fått flera hundra tusen kronor för mycket av Migrationsverket.