Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemlig nämnd i Söderhamn

Varför lägger inte bygg- och miljönämnden i Söderhamn ut sina kallelser och protokoll på kommunens hemsida? Som enda kommun i Hälsingland publicerar inte Söderhamn nämndprotokollen.

Annons

Varför lägger inte bygg- och miljönämnden i Söderhamn ut sina kallelser och protokoll på kommunens hemsida? Som enda kommun i Hälsingland publicerar inte Söderhamn nämndprotokollen, trots att myndigheter enligt offentlighetsprincipen är skyldiga att ge allmänheten vägledning och information rörande verksamheten.

Publicering av allmänna handlingar på Internet är ett led i strävan efter att uppfylla rättssäkerhet och medborgerlig insyn. Det finns heller inget rättsligt hinder för denna publicering, såvida inte det rör sig om sekretess eller handlingar som är hemligstämplade.

Dessutom minskas den administrativa bördan då allmänna handlingar finns lättillgängligt, vilket är en god service och i led med förverkligandet av 24-timmarsmyndigheten. Fler och fler kommuner har även börjat med att publicera sitt diarium, det vill säga dagbok över de handlingar som myndigheten tar emot och skickar samt även de som upprättas inom myndigheten på hemsidan.

Många kommuner lägger även ut inspektionsrapporter exempelvis vid genomgång av restauranger. Publicering av tillsynsresultat på Internet är ett effektivt sätt för tillsynsmyndigheterna att uppmuntra seriösa livsmedelsföretagare och få till stånd förbättringar hos de livsmedelsföretagare som inte följer gällande krav på livsmedelsområdet.

Intresset från allmänhetens sida att ta del av tillsynsresultaten är också stort. Att synliggöra och redovisa vilka ärenden och beslut nämnden hanterar borde även ligga i kommunens intresse, att på så sätt komma närmare medborgarna.

Så därför är det mycket egendomligt att Söderhamns bygg- och miljönämnd, som enda bygg- och miljönämnd i landskapet undanhåller viktig samhällsinformation.

För e-demokrati

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel