Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemlagade maten bättre men dyrare: ”Vi måste våga satsa och hålla ut”

Matlådor från privata aktörer blir dyrare för kommunen. Men samtidigt finns det vinster i systemet, tror Helena Mossnelid på kommunen. – Vi måste ställa om våra tankebanor, det är lätt att göra som man alltid gjort, säger hon.

I projektet Innovationsupphandling X får äldre personer som beställer matlådor genom kommunen dem tillagade på Tempo i Vågbro. Meningen är att undersöka alternativ för att få äldre att må bättre. I upphandlingen ingår också underhållning och träffar med jämna mellanrum för ett meningsfullare liv.

Butik anställer personal när kommunen testar nya vägar

Nu har drygt halva tiden gått i det ettåriga projektet som slutar den sista augusti. Och det finns åtminstone några svar bland alla frågor och funderingar.

Enhetschef Helena Mossnelid vid förebyggande enheten tycker att det är för tidigt för en utvärdering, men tycker ändå att det är ett spännande projekt.

Läs också: Intraprenad påbörjad i Ramsjö: "Måste samarbeta över gränserna"

– Vi måste våga satsa och hålla ut. Det är en investering för samhället. Vill vi att pengarna ska räcka måste alla i kommunen hjälpas åt. Vi måste ställa om våra tankebanor, det är lätt att göra som man alltid gjort, säger hon.

Projektets syfte är att testa nya lösningar inom den offentliga sektorn, att få äldre att må bättre, och med bonusen att landsbygden ges möjligheter som annars skulle utebli.

Men det finns en baksida. Det är en dyrare lösning och logistiken med hämtning och leverans av lådor tre gånger i veckan i stället för en, ställer större krav på organisationen och personalen får mer att göra.

– Vi ser att det blir ökade kostnader för hemtjänsten och det kräver en administration, men vi har inte dragit några slutsatser än. Är kunden nöjd kanske det kan få kosta mer, säger verksamhetschef Birgitta Löjdström.

Läs också: Ny lösning för äldrematen

Det är ett spännande projekt tycker Helena Mossnelid.

– Det tar tid att se vad det här blir. Det är mycket som är laddat i den härupphandlingen, säger hon.

Helena Mossnelid och Björn Celind, Tempo Vågbro, jobbar även med att utöka konceptet och koppla in föreningslivet.

– Vi är vana att jobba på ett sätt, men är det rätt sätt? Vi måste hitta den inre drivkraften hos flera aktörer och samverka för att främja ett hälsosamt åldrande.

På Inköp Gävleborg, som upphandlade projektet tycker man att det hittills flyter på bra. Projektet är småskaligt och går inte direkt att jämföra med flera tusen portioner som tillagas i ett storkök. Tittar man på hela den samhällsekonomiska biten handlar det inte om stora pengar på lång sikt, tror upphandlare Fredrik Bäckström.

– Vi har kommit en bra bit på väg mot något nytt. Det är tänkt att vi ska få kunskap för en framtid för att se om det funkar. Men det är Söderhamns kommun som äger projektet och det gäller för dem att ta lärdom, säger han och fortsätter:

– Såna här tjänster kan i framtiden vara ett sätt att jobba på. Det är en svindlande tanke om offentligheten kan lägga in lite pengar och att det skulle ge en ökad landsbygdsutveckling.