Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hembygdsprofil har avlidit – var även aktiv motståndare till uranborrning

Han var hembygdsprofilen som var synonym med Alfta hembygdsförening. Nästan lika känd var han för sitt motstånd mot uranborrning i kommunen.
Nu har Sture Ohlsson avlidit, nära 89 år gammal.

Sture Ohlsson var född och uppväxt på gården Ersjuls i Viken utanför Alfta, där han kom att bo i hela sitt liv. Som äldste sonen av tre blev det han som så småningom tog över jord- och skogsbruket på gården.

Hans föräldrar, Johan och Stina Ohlsson, drev gården tidigare. Pappan Johan Olsson var också han välkänd i Alfta. Han var en av de som bildade Alfta hembygdsförening och som var drivande med att köpa in Löka som hembygdsgård. Han startade även andra föreningar samt skrev böcker och småskrifter.

Sture Ohlsson valde att gå i pappans fotspår inom hembygdsrörelsen. I många år var han vice ordförande i Alfta hembygdsförening.

Släktforskning låg honom varmt om hjärtat. Han var genuint intresserad av sin släkts historia och var den som styrde upp släktträffar, som lockade släktingar ända från USA.

Han hade även ett brinnande engagemang för Ersk-Jansarnas emigration till USA, där en tiondel av Alftas befolkning följde Erik Jansson till Amerika.

Detta fascinerades Sture Ohlsson av. Han var själv med i en filmatisering om bokbålet som brändes i Tranberg, Alfta och han deltog senare i en resa till Bishop Hill i USA i emigranternas spår.

Det stora intresset gjorde också att han var med och startade föreningen Migranternas vänner.

Till hans övriga intressen hörde konst, litteratur och att besöka museer.

Sture Ohlsson arbetade i skogen hela livet, med avbrott för ett par spännande resor på sjön. För honom var skogen både ett jobb och ett stort intresse. I yngre dagar gick han vid flera skogsskolor och han var utbildad skogsvårdskonsulent.

1960 gifte han sig med Birgitta Ohlsson och de fick tre barn tillsammans. Familjen drabbades av den största av sorger när två av barnen avled i ung ålder.

Medan barnen var små, under 1970-talet, läste Sture Ohlsson in humanistiska linjen på kvällsgymnasium i Bollnäs. Han ville ständigt förkovra sig, vare sig det handlade om studier, resor eller föreläsningar.

I början av 1980-talet blev Sture Ohlsson en av frontfigurerna i Rädda Voxnadalen, där hustrun Birgitta var ordförande.

Protestorganisationen var en stark och mycket aktiv motståndare till den uranborrning som planerades i Ovanåkers kommun. I Alfta hölls demonstrationståg för att stoppa borrningarna.

Sture Ohlsson – som själv hade skog i det aktuella området – ägnade åtskilliga timmar åt att överklaga de beslut och skrivelser som kom i ärendet. Han överklagade bland annat till länsrätten, kammarrätten, regeringsrätten och Högsta förvaltningsdomstolen.

Sture Ohlsson avled den 12 april. Hans närmast anhöriga är makan Birgitta och sonen Ulf med familj.