Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hembränningen på väg att försvinna

Allt färre anmäls för att ha tillverkat alkohol hemma.
Men när ett brott minskar ökar ett annat - nu är det import och vidareförsäljning av alkohol som gäller.

År 2000 anmäldes 117 brott om olaglig sprittillverkning till polisen i Gävleborg. Det var flest i hela landet. Tio år senare, 2010, har brottet nästan försvunnit ur statistiken - endast sex fall av hembränning anmäldes.

Men det är inte så enkelt som att säga att vi inte längre ägnar oss åt svartsprit.

- En förklaring är att det minskar för att man importerar mer själv. Man kanske är med i en vinklubb och får allt levererat till dörren, säger Mikael Hedström, presstalesman vid polisen i Gävleborg.

Att åka till Tyskland eller något annat land för att köpa billig alkohol är i sig inte olagligt. Men det finns många som köper hem stora mängder och sedan säljer vidare. De som ägnar sig åt detta är ofta svåra att komma åt, och mycket bygger på tips från allmänheten.

- De som gör vinst i större omfattning kommer vi i kontakt med eftersom de ofta säljer till ungdomar, och det får vi ofta tips om, säger Mikael Hedström.

För ett tiotal år sedan gick det att göra stora vinster på att bränna spriten hemma och sälja. Mikael Hedström berättar att en liter hembränd sprit kunde kosta runt 100 kronor. Eftersom spriten i utlandet nu är lika billig, eller billigare, kostar det för mycket tid och kraft att tillverka själv. Och risken att bli upptäckt är relativt stor.

- Man måste handla material, det luktar och grannar kan höra att det rinner vatten på nätterna och tipsar oss. Sen gör vi en husrannsakan, säger Mikael Hedström.