Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hello Italy, Estonia calling: "Var är våra flyktingar!?!"

EU:s program för omflyttning av 160 000 flyktingar från Italien och Grekland är hittills ett misslyckade. EU-kommissionen rapporterade i veckan att bara 159 av de överenskomna flyktingarna har flyttats. Och i Estland undrar man varför Italien inte skickat någon av de flyktingar man har kommit överens om. 

Läs mer: Resa över havet till Estland ger perspektiv på aldrig mer ensam

– Jag är lite bekymrad. Vi har sagt att vi är beredd att ta emot de första flyktingarna som ska flyttas från Italien före jul, men vi saknar kontakt med Italien som inte gett oss något underlag på flyktingar som söker skydd under internationella konventioner, berättar Rait Kuuse som är chef, med ansvar för flyktingmottagandet, på det estniska socialdepartementet. 

Estland har sedan 1997 tagit emot totalt omkring 800 flyktingar, framför allt ryssar och ukrainare. Som en jämförelse kan nämnas att Sverige just nu tar emot runt 10 000 i veckan. I EU:s uppgörelse har Estland gått med att ta emot 329 flyktingar från Grekland och Italien.

Estland erbjuder de omlokaliserade flyktingarna språkutbildning i två år (därefter ska man klara sig själv), bostad samt socialhjälp på 130 euro per månad. Samma ersättningsnivå som det estniska socialbidraget ligger på. Men väntan skapar också problem.

– Eftersom vi inte har fått några omfördelade flyktingar så är det svårt att behålla fokus ju längre det dröjer. Vi har fått bra uppbackning av näringsliv och ideella organisationer som kyrkor för att klara mottagandet, men det är svårt att behålla motivationen om inget händer, förklarar Rait Kuuse.

Estlands plan är att sprida flyktingar runt omkring i landet för att integrationen ska gå snabbare. Det är en av flera erfarenheter man har hämtat från andra länder. Samtidigt så finns det ett motstånd att ta emot flyktingar. Det cirkulerar myter som att det anländer hemliga plan på natten för att befolkningen inte ska märka att det kommer flyktingar. Rait Kuusen menar på att motståndet delvis beror på att Estland ligger på tredje plats inom EU när det gäller andel av befolkningen född utanför landet. Orsaken är de förflyttningar av människor som gjordes under sovjettiden vilket gör att Estland i dag har en rysktalande språkminoritet på runt 30 procent.

Läs mer: Dags för Estlands Centerparti att göra sig av med korruptionsanklagad ledare med rötterna i Sovjettiden

– Vi har en skyldighet att visa solidaritet, det är därför vi bidrar även om vi har haft en väldigt tuff nutidshistoria som kastar skuggor över folks sinnen, berättar Rait Kuuse.

Samtidigt har landet svåra demografiska utmaningar där befolkningen de kommande 25 åren kan komma att minska från 1,3 miljoner till en bit under 1,2 miljoner invånare.

Den pågående flyktingkrisen är nu så omfattande att den väntas uppta mycket av EU:s kraft under kommande år. Exemplet Estland visar att det inte bara är svårigheter att komma överens utan också att genomföra besluten tar tid.

– Krisen får inte bli av permanent karaktär, den måste ha en början och ett slut. Den verkliga lösningen på flyktingkrisen finns varken i Sverige eller i Estland, nyckeln ligger på andra platser, som i Medelhavsområdet och utanför Europa.

På söndag har EU:s stats- och regeringschefer ett extra insatt toppmöte med Turkiet för att diskutera hur flyktingströmmen ska minskas. Ett scenario som rycker allt närmare är att en del i den lösningen blir en gemensam europeisk flyktingpolitik där asylansökan görs från tredje land utanför EU och där den asylsökande inte kan välja var den hamnar. Först då prövas förmågan hos länder som Estland på allvar.

Läs mer om EU och säkerhetspolitik från Patrik Oksanen:

Efter Paris så kommer terrordåden att påverka oss

Allt fler uppgifter - Ryssland skickar flyktingar över gränsen

Ubåtsoperationen - målet kan ha varit svenska kommunikationskablar

Starka politiska reaktioner "Galenskap med fler gasledningar i Östersjön"

Stoppa de nya ryska gasledningarna i Östersjön

Lyssna på de baltiska signalerna om Vitryssland

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Analys: Därför sa Centerpartiet Ja till Nato - "Hoberna som lämnat Fylke"

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig