Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellmyrs efter stormötet: "Det bästa bandyn kan erbjuda"

VM:s första tungviktsmöte är färdigspelat.

Sverige stod emot Rysslands anstormning och klarade 2–2, men föll i straffläggningen.

Detta inför 8 500 åskådare på Trud Stadion.

– Helt fantastiskt att spela inför en sådan här publik, säger Per Hellmyrs.

Högt tempo, svängig bandy, tuffa tag – och ett helt jämnt resultat. VM:s första stormöte bjöd på den dramatik som förväntas när bandyvärldens två giganter drabbar samman.

Ryssland tog ledningen med 1–0 innan Johan Löfstedt och Christoffer Edlund vände på matchen. Sergey Lomanov kvitterade i 75:e minuten och 2–2 stod sig under ordinarie speltid.

– Det är en bra match. Det här är det bästa vi har inom bandyn, sådana här tungviktsmöten med Ryssland är det bästa vi kan erbjuda. I dag fokuserade vi mer på en bra prestation och att skapa en bra känsla inför framtiden, säger Per Hellmyrs, som spelade fram till Christoffer Edlunds 2–1-mål. Ryssland vann sedan straffläggningen med 3–1.

I mitten på första halvlek fick Alexey Dorovskikh matchstraff sedan han satt upp klubba och handskar i ansiktet på Erik Säfström. Matchen var överlag rätt grinig.

– Absolut, det var den. Det går väldigt fort och det blir situationer där det smäller. Det är ingen som vill kliva undan, utan man vill visa att man står upp.

Även Per Hellmyrs var inblandad i en situation där hans klubba tog illa i Pavel Bulatovs ansikte.

– Jag får en passning av Berlin (Daniel) i knähöjd och försöker få ordning på den samtidigt som jag försöker gå förbi. Det är bara en otursgrej att han får klubban där. Det är en lagkamrat till mig i Dynamo (Moskva), jag kände direkt att den tog illa och åkte dit och frågade hur det var.

Vad säger du om publiktrycket?

– Helt fantastiskt att spela inför sådan här publik. Det blir speciellt här borta i Sibirien och även det här är det bästa vi har i bandyn. Alla som är intresserade av bandy där hemma borde uppleva en sådan här match.

Under torsdagen möts Sverige och Vitryssland i kvartsfinal. Vid svensk seger väntar Kazakstan i semifinal på lördag. Sveriges plan är naturligtvis att möta Ryssland i VM-final på söndag – men vägen dit är inte helt enkel, menar Per Hellmyrs.

– Det är inget man ska ta lättvindigt på. De har några spelare som är ifrån Irkutsk som vill prestera inför sin hemmapublik. Det blir en tuff match och det gäller för oss att ha fart på bollen och spela med mycket passningar.

Efter dagens ryska anstormning i andra halvlek – är ni skärrade inför söndagens troliga final?

– Det är ungefär som väntat. Vi gör en rätt bra match och fortsätter odla vårt eget spel. Vi vet inte vad de hittar på, men vi kommer fortsätta med vårt och försöka få snurr på det.