Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellesö stal bild av Arbråfotograf

Fuskande naturfotografen Terje Hellesö har stulit djurbilder och klistrat in dem i egna foton.

- Det känns fruktansvärt. Jag har inte tagit in det än, säger en av de bestulna fotograferna, Marina Strömbom Hammar i Arbrå.

Naturfotografen Terje Hellesö, tidigare verksam i Söderhamn, ertappades för några veckor sedan med att ha manipulerat bilder. Bland annat har han hittat bilder av lodjur på internet och klistrat in dem i sina egna naturbilder.

Den som har tagit ett fotografi äger rätten att bestämma hur det ska användas. Det vet alla fotografer, och många håller mycket hårt på upphovsrätten, som det kallas.

En av de fotografer som blivit bestulna är Marina Strömbom Hammar i Arbrå. Hon har specialiserat sig på kattdjur. Mest utställningskatter, men hon har också publicerat lodjursbilder från djurparken i Eskilstuna. Det är en av de bilderna som Hellesö kopierat olovligt.

- Det känns jätteolustigt. Det är fruktansvärt att han stulit mina kreationer och kanske tjänat enorma pengar. Det vet jag ju inte, säger Marina Strömbom Hammar.

Marina Strömbom Hammar är ännu inte säker på om hon ska gå vidare och stämma Terje Hellesö.

- Jag utesluter inte att jag går vidare, säger hon.

Om alla drabbade stämmer Hellesö riskerar han skadestånd på flera hundra tusen kronor.