Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellesö blir av med pris

I våras utsågs Terje Hellesö till årets naturfotograf 2010. Men efter den senaste tidens avslöjanden drar nu Naturvårdsverket tillbaka utmärkelsen.

Det är en helomvändning från det besked som verket gav i förra veckan. Då menade man priset baserades på bilder som var äldre än de som pekats ut som manipulerade och att det därför inte fanns skäl att återkalla det. Nu har den jury som delar ut priset kommit fram till att det sannolikt förekommit fusk även bland de äldre fotografierna.

- Vi har gått igenom en del material den senaste veckan och utifrån det har vi beslutat att han inte får behålla titeln, säger Anneli Nivrén, presschef på Naturvårdsverket.

Däremot kommer Naturvårdsverket inte att kräva tillbaka prissumman på 15 000 kronor. Det står nämligen inte i reglerna vad som händer om en pristagare blir fråntagen sin titel. Men med anledning av Hellesö-skandalen ska regelverket ses över.