Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helheten saknas mer än pengar

Annons

Neddragningar skakar om Ljusdals kommun. Tjänstemän har tagit fram cirka hundra förslag på neddragningar som direkt drabbar oss invånare. Skälet är att kommunledningen kommit fram till att det saknas 40 miljoner kronor i budgeten för år 2010. Men gör det verkligen det? Är det pengar som saknas eller är det så att delar av den cirka en miljard som vi har i budgeten inte används på rätt sätt och att det därför slösas med pengar?

Förslagen på neddragningar som politikerna ska ta ställning till omfattar olika delar av kommunens verksamhet. Men helheten saknas. Det finns ingen idé om hur vi ska utveckla kommunens totala verksamhet. Det saknas förslag om att effektivisera kommunens administration och att minska antalet politiker. Förslag som spar pengar och sänker kostnaderna utan att direkt försämra servicen för invånarna.

Tjänstemännens förslag innebär att både administrationen och politikerna sitter i orubbat bo. Vi drar ner än här och än där utan att se helheten och titta framåt. Vi drar ner utan att det finns en plan för hur vi ska utveckla kommunen. Det vi tror oss spara idag kan komma tillbaka som ökade kostnader i morgon.

Ja, det gäller att få intäkter och kostnader i budgeten att gå ihop, men det ska göras på rätt sätt.

Vi vill göra det rätt och börja med att ställa frågan om vi använder den miljard kronor som vi har optimalt? Många politiker och andra med insyn i kommunen svarar nej. Jämförelser med andra kommuner med liknande struktur visar också på att det borde gå att sänka kostnaderna med 30 till 50 miljoner. Vi menar att det går att få ut mer verksamhet ur varje skattekrona utan att dra ner på skola, omsorg, underhåll av fastigheter och vägar, bidrag till idrott och föreningar med mera. Pengarna finns att hämta på annat håll.

Se till helheten och slå ihop förvaltningar, minska den administrativa personalen så att det blir färre chefer, assistenter och ekonomer. Delegera ansvar och förenkla arbetsformer så att arbetet går fortare. Inför anställningsstopp, för att få kontroll över att antalet anställda faktiskt blir färre inom administrationen. Lägg ut mer uppdrag på företag. Samordna kommunens verksamhet med frivilligorganisationer som byaråd och föreningar. Dra ner på antalet politiker och nämnder.

Ja, förslagen är politiska och kräver för att kunna genomföras politisk ledning. Det är i svåra tider som ledarskap behövs. Nu vilseleder kommunledningen oss med budskapet om att det saknas pengar. Bristen på pengar ska få oss att utan vidare acceptera neddragningar och att inte ifrågasätta hur den miljard som faktiskt finns används.

Marit Holmstrand bör genast sätta tjänstemän i arbete för att ta fram en plan för kommunens utveckling och därefter lägga förslag till verkliga besparingar inom administrationen som inte drabbar oss invånare. Sedan kan hon stoppa undan en hel del av de förslag som nu finns på bordet. Och se, Ljusdals kommun blir attraktivare.

 

Jan Hedlund (M) oppositionsråd i Ljusdal

Lasse Molin (M) ordförande nya moderaterna i Ljusdal

Mer läsning

Annons