Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hèléne Westelius: Aktiva konsumentval kan ge oss en mer hållbar framtid

Vi kan med våra aktiva val få saker att gå fortare mot en mer hållbar framtid. Våra val kommer att påverka människor långt borta i andra länder.

Valen du gör som konsument är viktiga för oss och vår omgivning. Även det lilla du gör är viktigt, den lilla handlingen spelar stor roll i det stora hela, för det får ringar på vattnet, dina val ger spår efter dig och dina värderingar sprider sig. Vi pratar folkrörelser, det är där förändringen sker. Våra folkvalda har tyvärr för stort maskineri att rodda i, det tar för lång tid.

Vi kan med våra aktiva val få saker att gå fortare mot en mer hållbar framtid. Våra val kommer att påverka människor långt borta i andra länder och vår konsumtion här hemma göder människor i produktionsländerna där borta. Om vi väljer att handla hållbart producerade livsmedel och varor, så tvingar vi också de ansvariga för produktionen att ställa om till mer hållbara fabriker och produktionssätt, vilket kommer att gynna bättre arbetsförhållanden och renare miljöer för både människor och djur.

Stressade djur blir sjuka och sprider virus och smittor, detta vet man idag. Allt detta sker ofta långt bort ifrån oss, men i och med Covid-19 så har det kommit oss nära, och det kommer det att fortsätta göra, fler pandemier spås att komma

Livsmedelsproduktionen är en stor miljöbov när skogar skövlas i stora arealer för att producera billig mat i andra länder, vi tränger alltmer djupare in i områden där vi skapar stora djurbesättningar eller odlingsarealer, och vi pressar djur och natur till det yttersta.

Stressade djur blir sjuka och sprider virus och smittor, detta vet man idag. Allt detta sker ofta långt bort ifrån oss, men i och med Covid-19 så har det kommit oss nära, och det kommer det att fortsätta göra, fler pandemier spås att komma. Så vad kan du göra?

Det känns ju fullkomligt övermäktigt när det är så mycket som är på tok i världen, ju mer man tar in desto mer komplext och svårt blir det och valet att stoppa huvudet i sanden, för att låta andra aktiva människor göra något istället, är lättare.

Att handla lokalt producerade livsmedel är en stor och viktig del. Kött, fisk, potatis, ägg, grönsaker och honung, allt detta har vi här i Hälsingland

Jag tycker att man ska börja gräva där man står. Börja med dig själv först och din familj, välj ut vad som känns viktigt för er, vilka val och förändringar kan vi i min familj göra? Att handla lokalt producerade livsmedel är en stor och viktig del. Kött, fisk, potatis, ägg, grönsaker och honung, allt detta har vi här i Hälsingland! Att börja göra dessa val kommer att få stor betydelse!

Om du redan handlar lokalt, dela med dig till dina vänner, erbjud dig att samköpa och samköra råvaror, på det sättet så når maten ut till fler och det är ett smidigt och effektivt sätt att samarbeta, utöka nätverket och skapa mer kunskap. Det finns även Reko-ringar där producenter och konsumenter på en ort går ihop, utan mellanhänder och säljer sina produkter där syftet är att skapa en relation mellan de som odlar och föder upp vår mat och de som äter den.

Detta är en folkrörelse som växt enormt av egen kraft. Vi måste återuppbygga den nära relationen till råvarorna, bönderna och odlaren, på så sätt får vi får mer kontroll på hur djuren växer upp och har det, och hur odlaren jobbar, vi får mer koll på maten vi äter. Ditt val spelar roll.

Hélène Westelius, sommelier, matkreatör, styrelseledamot för Matvärlden Gävleborg och krönikör på Helahälsingland.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel