Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena har hittat tomtehemligheten

Vad är tomtarnas hemlighet? Varifrån kommer det klurigt tomtiga uttrycket? Helena Henning vet. Tomtar är hennes signum sedan mer än 20 år.

Helena Henning, till vardags lärare i bild, samt trä- och metallslöjd, har i bästa tv-kockanda förberett i förväg. Vedspisen sprakar, kaffebordet är dukat och intill de hembakta bullarna ligger en rejäl klick trolldeg och vattenfärgpaletten är laddad. Här ska nämligen bli tomteverkstad!

– Jag har alltid älskat julen, och gjorde mina första keramiktomtar när jag var 19 år, för att tjäna litet extra. Det gick över förväntan, och sedan har det bara fortsatt, berättar Helena, som köpte brännugn för ett stipendium för 20 år sedan.

– Min dröm var då att bo på landet, hålla på med keramik och kanske ha ett Bed & Breakfast, och så skrev jag i min ansökan. Nu har det nästan blivit så: jag bor här i vår familjegård och vi har nyligen startat Bed & Breakfast.

i år hade hon beställningar och planerade utställningar, då verkligheten kom emellan i form av diskbråck. Några få tomtar fanns kvar, men några nya blir det inte, det är för tungt.

– Jag hoppas blir frisk och kunna fortsätta med keramiken och vårt Bed & Breakfast längre fram, säger Helena, som i dag alltså gör ett undantag. Med trolldeg, som torkar utan ugn, ska hon visa hur man steg för steg gör en liten tomte. Som genom magi knådas och kläms den ljusbruna degklumpen till ett klurigt gubbansikte medan hon pratar.

– Man kan förstås använda marsipan också. Men mina elever älskar trolldeg, ett lätt material alla kan göra av det man har hemma i skafferiet. Sen återvinner man uddastrumpor, paketsnören och litet annat – och vips har man sin tomte!