Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela världen finns i Hälsingland

Man behöver inte åka bort på semestern, om man gör det för att träffa nya människor. Hela världen kommer ju hit. Under ett kort besök på en rastplats i Alfta mötte vi folk från ett annat landskap, ett annat land och en annan världsdel.

Annons

Sommarsolen har tillfälligt gått i moln och regnet hänger i luften. Men familjen Jonsson från Håkmark utanför Umeå låter sig inte skrämmas av mörka moln, de sitter lugnt vid ett bord på Kyrktjärns rastplats i Alfta och äter glass.

Katarina har semestrat på Öland, i Småland och Blekinge med sina båda yngsta barn medan äldste sonen var på musikläger i Kalmar. Pappa Björn-Anders kom med tåg till Småland i lördags. Nu är de på väg hem igen.

– Vi steg upp kvart över tre i morse och vid fyra åkte vi från Mullsjö i Västergötland där vi hälsat på goda vänner.

Vid bordet intill sitter Anne Westad och Odd Blindhim. De har sommarstuga i Håven utanför Voxnabruk och har sitt riktiga hem på ön Vigra utanför Ålesund på norska västkusten.

– Vi tycker om Sverige eftersom klimatet är lite mer stabilt här, mindre regn och vind, även om det inte har varit det nu, säger Odd och ler.

De har semestrat i Sverige i många år och för fyra år sedan hittade de stugan i Håven. Men semester är inte bara lata dagar. Just den här dagen har de varit på utflykt till Söräng.

– Vi har köpt färg, vi ska måla taket och golvet på terrassen, säger Odd.

Olle Jonssons jätteskulpturer vid rastplatsen drar till sig mycket uppmärksamhet från turisterna som stannar till. En av dem som plockar fram kameran för att bevara ett säreget semesterminne är Gordon Carlstrom från USA. Han är på Sverigesemester med sina syskonbarn Amy, Casey och Nance samt Nances man Jack.

– Gordon är bror till vår pappa, deras föräldrar kom från Nordingrå i Ångermanland, så nu har vi varit där och hälsat på släkten i en vecka, förklarar Nance.

Att de råkar befinna sig i Hälsingland beror på att de blivit rekommenderade att åka hit för att det är så vackert.

– De sa att det här var Sveriges hjärta, säger Nance entusiastiskt.