Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hela samhället måste växla ner"

I en omställning som ska rädda vår miljö finns ingen plats för personliga val, och vi kommer snarare arbeta mer än mindre för att lyckas, menar Anders Persson. Att få downshiftar ger ingen samhällseffekt - hela samhället måste växla ner, säger han.

Anders Persson brinner för miljöfrågor och ser minskad konsumtion som en förutsättning för ett hållbart samhälle i framtiden. Därför är det bra med downshifting, menar han. Men han tror inte att den trend som just nu råder där man romantiserar landsbygden är en långsiktig lösning.

– Risken är att den personliga nedväxlingstrenden är ett exempel på vårt behov av quickfix-lösningar.

Att downshiftig blir en trend tenderar också att kommersialisera fenomenet, livsstilen blir ett varumärke i sig, gör att det kanske inte bidrar till miljövinster egentligen.

– Man ser en sliten husgavel på en hälsingegård i ett magasin och tänker att man vill åt stilen. I verkligheten kostar den där gaveln en massa pengar och tid.

Mikael Vallström är forsklare i etnologi och han ser också att downshifting-trenden handlar om en livvstilsetikett.

– Det är fint och bra att downshifta men leder inte till samhällsförändring, säger han.

Anders påpekar att det är stora skillnader att downshifta för egen del och att ett helt samhälle eller en kommun växlar ner. I det privata projektet handlar det mer om att styra sin egen tid och inte så mycket om att rädda miljön.

– Framtida lösningar måste bygga på permakultur, långsiktigt, intensivt arbete. Det är strävsamt och även kräver att vi offrar vissa saker på riktigt. I omställningen finns ingen plats för val och alternativ, det handlar bara om att avstå, säger Anders.

Samtidigt som vi downshiftar förväntar vi oss en väl utbyggd välfärd, hur går det ihop?

– Det gör det inte. Om några få människor jobbar mindre så är det en sak, men om hela samhället gör det så kommer man vara tvungen att organisera vård, skola och omsorg på andra sätt för att finansiera det gemensamma.

Han menar att folk kommer tvärtom kommer vara tvungna att arbeta mer istället för mindre om nedväxlingen ska ha samhällseffekt.

– Mer småföretagande och lokalproduktion kommer krävas, säger Anders Persson.