Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela orten hotad – Kårböle utryms: "Bränderna kommer närmare"

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Under onsdagen spred sig de tre skogsbränderna som härjar i Ängra, Enskogen och Nötberget ordentligt, vilket ledde till att ett beslut om att evakuera Kårböle fattades.
– Klockan 08.00 imorgon bitti ska hela Kårböle vara utrymt, sade skadeplatschef Hans Nornholm under kvällen.
Vid 04-tiden på morgonen var evakueringen klar.

Annons

Läs mer: Branden fortsätter att sprida sig – nu uppmanas Kårbölebor att evakuera

Skogsbränderna i Ängra, Enskogen och Nötberget spred sig under onsdagen och uppskattas nu sträcka sig över närmare 3000 hektar.

– Det är vinden som har ställt till det och ytan är nu nästan det dubbla jämfört med i morse, säger skadeplatschef Hans Nornholm på onsdagskvällen.

Med anledning av brändernas spridning fattades ett beslut om att Kårböle skulle evakueras. Vid klockan åtta på onsdagskvällen gick ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, ut.

Läs mer: Vattenbombningen påbörjas – allmänheten uppmanas att hålla sig undan

– Alla tre bränder hotar Kårböle, men branden i Nötberget är den som är närmast. Ryggen på branden sprider sig sakta mot byn och man kan nu även se den, säger Hans Nornholm.  

Arbetet med evakueringen har redan påbörjats och kommer att fortsätta under natten. Uppgifterna under kvällen var att busstransport erbjuds från Kyrkan-Bystugan antingen onsdag 18 juli, avgång 22:00 eller torsdag 19 juli, avgång 04.00.

Läs mer: Problem med släckningsarbetet trots gynnsamt väder under natten: "Har varit viss spridning"

Ljusdals kommun skriver på sin hemsida att Trygghetsnavet på Furugården i Los är beredda på att ta emot personer som behöver boende. De som inte anordnat eget boende har även möjlighet att bo i stugor på Färila Idrottspark.

Klockan 08.00 imorgon bitti räknar Hans Nornholm med att hela Kårböle är utrymt.

– Polisen kommer att fokusera på att utrymma boende i byn medan vi fortsätter att arbeta med det italienska brandflyget, fyra helikoptrar samt tre vattentankar under natten.

Under natten mot torsdag intensifierade polisen arbetet med att evakuera byn så snart som möjligt.

– Man försöker snabba på evakueringen men jag har ingen ytterligare information om det, säger Per Bjurström, befäl vid polisens regionledningscentral under natten.

Klockan 04 på morgonen meddelade räddningsledare Leif Gäfvert att samtliga boende evakuerats.

Läs mer: Kraftsamling på torsdagsmorgonen när vinden väntas gå mot Kårböle: "Vi kan inte se genom röken"