Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häxjakt och förtryck som tema

Kvartetten som målar så bra tillsammans förvandlas till en trio inför kommande vernissage på Drömverkstan. Ett färgstarkt tema är Carola Krings om 1600-talets häxjakt.

Annons

Nu är det dags för ny vernissage på Drömverkstan i allaktivitetshuset Verkstäderna.

Den målande kvartetten Per-Håkan Laurin, Carola Kring, Berit Halvarsson och Aljo Weijl har för tillfället sprängts och förvandlats till en trio, där Per-Håkan fick nöja sig med att vara "hjälphängare" åt kompisarna.

Det första man möter när man går nerför trapporna till Drömverkstan är Carolas fem tavlor i acryl och tusch. Fyra av tavlorna har ett tema: 1600-talets häxjakt och förtryck mot kvinnor.

- Kyrkan såg chansen att stärka sin ställning, säger Carola och pekar på en tavla där en kvinnlig figur utsätts för det så kallade vattenprovet.

Om kvinnan flöt var hon en häxa som skulle avrättas. Drunknade hon var hon oskyldig. Skyldig eller oskyldig – slutet blev ändå detsamma. Förtrycket är totalt.

Om Carola beskriver religionen som kvinnofientlig, omfamnas den desto intensivare av målarkompisen Berit Halvarsson. Ett par steg runt hörnet kommer hennes ikon-bilder, näst intill miniatyrer, med sitt sakrala innehåll. Här är kvinnan den heliga modern – den utvalda, inte offret.

Aljo Weijls akvareller är lite flytande, obeskrivbara. De inbjuder till lite varierande tolkningar som man får stå för själv eftersom Aljo inte var där just då.

Carolas målande började tidigt:

- Jag har målat sen jag var liten, är van att arbeta med färg och form i mitt jobb som frisörska. Mina bilder växer fram vartefter. Jag vet inte när jag börjar vad det ska bli, säger Carola som har haft utställningar på Kvarnen, muséet och andra ställen.

Utställningen pågår till 8 april.