Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hatiskt klotter på kyrkan

Die Mosul (dö Mosul).
Detta hatiska budskap sprejades på fem ställen på Bollnäs kyrka i helgen.

Under söndagen upptäcktes klottret med det kraftfulla budskapet. På fem väggar på kyrkfasaden hade orden "Die Mosul" sprejats med svart färg.

– Mosul är en stad i norra Irak där det är starka motsättningar mellan kristna och muslimer, berättar Rolf Forslin, diakon i Bollnäs-Rengsjö församling.

Flera medier har också den senaste tiden rapporterat om oroligheterna i den irakiska staden.

Mosul kontrolleras numera av en extremistgrupp som förföljer kristna och tvingar dem att lämna staden.

– De kristna fick tre val: Lämna Mosul, betala kristenavgift, eller konvertera till islam. Annars blir de avrättade, berättade en av alla kristna på flykt, för Sveriges radio i slutet av juli.

Rolf Forslin gör tolkningen att klottret hör ihop med de kristnas situation i Mosul.

– Det är svårt att veta exakt, men det här känns inte som vanligt klotter. Det känns på något sätt som ett politiskt budskap, säger han.

Personer som besökte kyrkogården i Bollnäs under söndagen reagerade kraftigt på det inträffade.

– Flera ringde mig och var uppgivna. De undrade hur folk kan göra så här? Och man tycker ju att en kyrka borde få vara fredad, men så är det inte. Man blir både besviken och uppgiven, säger Rolf Forslin.

Vid 14-tiden på måndagen var saneringen av kyrkan nästan färdig. Församlingen måste dock byta ut ett tiotal fönsterrutor som krossades i samband med klottret.

Bollnäs kyrka utsattes för klotter även för ett par år sedan, dock utan politiskt budskap den gången.

Skadegörelsen har förmodligen inträffat under natten mot söndagen. Svenska kyrkan har polisanmält händelsen.