Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hat-trick av Cecilia Bergåkra

Det har varit en tävlingsintensiv helg för länets dressyrryttare, med många fina resultat.

På Gävle ponnyklubb var det regional/nationell dressyr, både ponny och häst, under söndagen.

Bland ponnyerna tog tvillingarna Frestadius från Hudiksvall hem första respektive andra platsen i FEI:s lagtävlandsprogram i kategori D. Miranda vann klassen med nioårige Järnman på 63,077 procent, medan Amanda var tvåa med Prince Pogi på 61,795.

I lätt A:4 red Edsbyns Christina Elson/DMJ Debussy hem tredjeplatsen med 66,486 procent.

Bland hästekipagen tog Hudiksvalls Cecilia Bergåkra Berglund full tre vinster på fyra starter och fixade dessutom SM-kvalet med egna Duschess.

Hon inledde med att vinna medelsvår C:1 på sjuårige Izack på 69,681 procent, Izack som vanligtvis rids av Cecilias mamma Sigrid Bergåkra.

– Det här är bara femte gången jag rider honom. Mamma matchar honom mot Falsterbo, men jag tänkte att de helger hon inte kan tävla honom, kan jag ta ut honom i någon young rider-klass, säger Cecilia.

I medelsvår C:1 var även två Edsbyekipage placerade. Marleen Fager/Sanchez, var trea på 62,447 procent, och Ida Sköld och 21-årige Diagonale var fyra på 61,489.

Därefter tog Cecilia en solklar seger i FEI:s mästerskapsprogram för juniorer tillsammans med Primavera. Ekipaget red ihop 69,518 procent, över fyra procent mer än klassens tvåa.

Tredje segern tog Cecilia i FEI:s mästerskapsprogram för young rider, medelsvår A, tillsammans med Primavera. Totalt red de i den klassen ihop 70,044 procent.

Tvåa i klassen var Emma Rosenqvist/Don Poseidon, som bor i Hudiksvall men tävlar för Edsbyn. Emma fick 65,570 procent av domarna.

Femma, men utanför placering, var Cecilia med sin egen Duschess, som med resultatet 64,167 klarade sitt andra kval, och därmed är klar för SM.

– Kvalgränsen är 64 procent, så jag hade marginalerna på min sida, konstaterar hon.

Cecilia är därmed klar för både junior-SM och young rider-SM. Hon siktar på att rida Primavera som junior, och "Sessan" som young rider.

– Eftersom jag startat grand prix med "Sessan" får jag inte rida medelsvår B, som junior-SM går i. Därför väljer jag att rida som young rider med henne och junior-SM med Primavera. Fast Primavera går egentligen bättre i de lite högre klasserna där det inte är så mycket transportsträckor.

Cecilia är väldigt nöjd med Primaveras utveckling.

– Det känns väldigt bra, hon ligger stadigt på 69–70 procent och klättrar hela tiden i procent.

Medelsvår B:2 blev en ren hälsingeuppgörelse med Söderhamnortens Tone Krogstad/Beauprince på första plats med fina 70,116 procent. Tvåa var Edsbyns Evelina O´Nils/Athena Chateau, 67,907, trea Filip Åberg/Donovan från Föreningen Bollnäs Sportryttare med 66,860, och Patrik Gullberg/Romméa, som rider för samma klubb, knep fjärdeplaceringen med 65,465.

Gävle ponnyklubb var även värd för andra omgången i hästdressyrens division 1, och där segrade laget från Edsbyn med totalt 195,354 procent, före Föreningen Bollnäs Sportryttare som red ihop 189,453. Totalt kom sex lag till start.

Nansta hade en regional/lokal dressyrtävling för ponny. Hemmaryttaren Alva Trané/Munsboro m&m, som i vanliga fall tävlar fälttävlan och hoppning, tog hem vinsten i lätt A:1, före klubbkamraten Ellen Larsson/Embla. Alva fick fina 71,053 procent av domaren, och Ellens 68,421 var inte långt efter.

Alva red även hem en andraplats i tävlingens högsta klass, lätt A:P1, knappt besegrad av Storvik Ovansjös Filippa Bergström/Nabucco R RP 173. Inte ens 0,4 procent skiljde de bägge ekipagen åt.

Dubbelt hemmaklubben blev det sedan i både lätt B:1 och lätt C:1. I lätt B:1, i kategori B, C, där Alva Söderström/Do it Douglas, vann, före Ebba Lötmyr/Sunflower, och ytterligare en hemmaseger blev det i kategori D, där Emma Wedin Sköld/Fainleog Fenella vann.

I lätt C:1 slogs samtliga kategorier ihop, och segrade gjorde Thula Olskims/Comm´s Forest Eranthis, medan åldermannen Moviestar, 25 år ung, tog andraplatsen med Lina Ekstedt i sadeln.

Ytterligare en ålderman har varit ute på tävlingsbanorna under helgen, 24-årige Fenton, med AnnMarie Eriksson i sadeln.

Hudiksvallsekipaget red hem andraplatsen i medelsvår C:1 i Gnarp med 66,170 procent och med enbart sjuor i protokollet i galopprogrammet.

– Fenton har en enorm arbetsvilja, och han har inte tänkt lägga av än. Han får fortsätta tävla så länge han är pigg och har glädjen och viljan kvar, säger AnnMarie Eriksson.